NEAMȚ: Amenzi de peste 50.000 de lei, în acest an, pentru pescari

Pe timpul acțiunilor de prevenire și combatere a faptelor ilicite pe linie de pescuit și acvacultură, jandarmii au constatat 185 de fapte de natură contravențională, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la peste 50.000 de lei.

Pentru prevenirea și combaterea faptelor de braconaj piscicol îndreptate împotriva habitatelor naturale, Jandarmeria Neamț execută acțiuni, atât independent, dar și împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu. Acțiunile vizează atât verificarea modului în care se desfășoară activitatea de pescuit în habitatele piscicole naturale din zona de competență (pescuit recreativ/sportiv sau în scop comercial), cât și prevenirea faptelor cu caracter penal și contravențional privind activitatea de braconaj.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma activităților desfășurate în primele nouă luni ale anului, jandarmii nemțeni au aplicat 185 de sancțiuni contravenționale constând în 163 de avertismente scrise și 22 de amenzi în sumă de 51.300 de lei. 

Aproximativ 90% din sancțiuni au fost aplicate pentru pescuitul recreativ al oricăror specii de pește și altor viețuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale, în perioada de prohibiție și în zonele de protecție, neprezentarea permisului, licenței sau autorizației atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravențiile, încălcare condițiilor prevăzute în permis/ licență/ autorizație, transportul cu orice mijloace a buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte. Faptele constatate sunt  prevăzute și sancționate de Ordonanța de Urgență nr. 23 din 05.03.2008 privind pescuitul și acvacultura. 

Pe timpul acestor acțiuni au fost desfășurate atât activități de informare și prevenție cu privire la faptele ce constituie contravenții sau infracțiuni în domeniul pescuitului și sancțiunile care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale, dar și de respectare a măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Acțiunile jandarmilor vor continua în habitatele piscicole naturale ale județului Neamț, atât independent cât și în cooperare cu alte instituții cu atribuții în acest domeniu, pentru protejarea fondului piscicol și respectarea cadrului legal care reglementează pescuitul și acvacultura.

Jandarmeria Neamț atrage atenția cetățenilor că, pentru a avea acces la resursele acvatice vii, trebuie să dețină permis de pescuit, iar neprezentarea acestuia organelor de control constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 300 și 600 de lei sau avertisment scris, conform O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura. Totodată, reamintim că în perioada 01 octombrie 2021 – 31 martie 2022, se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al speciilor de păstrăv indigen, curcubeu și fântânel, conform prevederilor Ordinului nr. 58/462/2021 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021.

PUBLICITATE