Neamț: A încetat din viață preotul Constantin Mosor

Preotul Constantin Mosor, fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ și fost preot paroh la parohia “Sf. Ilie” din Târgu-Neamţ, a plecat la Domnul. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

S-a născut la data de 13 mai 1943 în localitatea Humuleşti – Tg. Neamţ într-o familie de foarte buni credincioşi, Vasile şi Ecaterina Mosor, cărora le-am fost  păstor şi duhovnic în perioada în care am slujit la biserica “Sf. Nicolae” din această localitate (1977 – 1998). Tatăl său , un om sfătos şi un adevărat izvor de înţelepciune, iar mama sa, prin credinţa şi cuminţenia sa, un exemplu de soţie şi mamă creştină.

După finalizarea studiilor superioare a fost numit profesor la Seminarul Teologic de la Neamţ, începând cu anul şcolar 1975 – 1976, iar, după căsătoria cu domnişoara Nona Ionescu, de la 1 aprilie 1976, a fost numit preot paroh la parohia “Sf. Ilie” din Tg. Neamţ, unde a păstorit până la pensionare. În timpul păstoririi sale biserica Sf. Ilie a fost împodobită cu o frumoasă pictură murală, fiind sfințită în anul 1980.

La Seminarul Teologic a lucrat ca profesor timp de 15 ani, până în anul 1990.

Odată cu reînfiinţarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, în anul universitar 1990 – 1991, a fost cadru didactic la această facultate, de unde, la sfârșitul anului universitar, din motive personale, s-a retras.

Între anii 1992 – 1995 a predat un curs de Drept canonic la Universitatea “M. Kogălniceanu” din Iaşi.

A publicat în revistele bisericeşti studii cu caracter istoric.

Preotul Constantin şi preoteasa Nora au patru copii: un băiat care este licenţiat în teologie şi trei fete, cea mai mare dintre ele fiind absolventă şi a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Agapia.

Pentru activitatea sa pastoral-misionară şi didactică i s-a acordat distincţia bisericească de iconom stavrofor.

sursa: adormirea.ro
PUBLICITATE