NEAMȚ: A fost regal muzical la Neamț (FOTO)

Județul Neamț a fost, pentru patru zile, gazda unui nou regal muzical, cea de-a III-a ediție a „Neamț Music Festival”, un proiect muzical ce a adus spectatorilor o nuanță artistică similară festivalurilor de prestigiu întâlnite în diverse capitale europene.

Ajuns la a treia ediție, festivalul găzduit de județul Neamț și organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, prin Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, a reprezentat o încununare a succesului celorlalte două ediții anterioare, pe durata a patru zile în care spectatorii s-au bucurat de întâlnirea cu muzica, într-o mare varietate de expresii ale ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Programul acestei ediții a cuprins cinci evenimente muzicale excepționale, încheindu-se cu o seară de gală sub „aripa” Festivalului Internațional „George Enescu”, Piatra-Neamț alăturându-se celor zece orașe importante ale României în care are lor cea mai extinsă ediție de până acum a evenimentului de talie internațională (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Bacău, Bârlad, Târgovişte, Satu-Mare).

La baza acestui proiect a stat talentatului pianist Daniel Ciobanu care, a gândit structura unei ofrande muzicale menită să aducă un plus de strălucire (pe plan cultural) ținuturilor natale.

Anul acesta, busola festivalului îşi îndreaptă nordul către dualitate.

E poate cea mai simplă şi nimerită definiţie a lumii, într-un singur cuvânt.

Din mulţimea de dualităţi sonore posibile, fiecare dintre cele patru zile ale festivalului va etala un scenariu diferit.” – declara Daniel Ciobanu la începutul festivalului.

Astfel, joi, 12 septembrie, la “Cinema Mon Amour” din Piatra-Neamț, începând cu ora 19:00, Daniel Ciobanu și Peteras Geniusas (unul dintre cei mai proeminenți, versatili și aventuroși artiști lituanieni) au deschis seria concertelor cu evenimentul denumit BURJOAZIE & DEBAUCH.

Un concert la două piane în care cei doi protagoniști au încântat publicul cu lucrări de Maurice Ravel („Daphnes & Chloe”, Suite no.2, aranjament muzical – Vyacheslav Gryaznov), Igor Stravinsky („Rite of Spring”, aranjament muzical – Vyacheslav Gryaznov), Pierre Audiger (“Pietrichiquea” – premieră) şi Maurice Ravel („La Valse”).

În cea de-a doua zi, într-un cadru aparte, la Rubik Hub, în Ștrandul Municipal, pianiștii Pietro Bonfilio și Omri Mor au oferit un recital jazzistic intitulat “JEANS CONCERT”.

A fost o seară în care cei doi pianişti excepţionali au „atacat” dualitatea artistică cea mai fierbinte a actualității: clasic-modern.

Astfel, italianul Pietro Bonfilio, cunoscut deja publicului nemţean din ediţia trecută, a evoluat în prima parte, denumită CLASIC, cu lucrări compuse de Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Dmitry Kabalevsky, Pierre Audiger, Maurice Ravel.

Israelianul Omri Mor, celebru jazzman şi artist polivalent, a continuat în partea a doua, denumită JAZZ, cu un jam session din standarde de jazz și compoziții proprii: „Jazz standards”, „Caravane”, „Someone Watch Over Me”, „Love for Scale”.

În a treia zi, în atmosfera medievală a Cetății din Târgu-Neamț, pianistul israelian Omri Mor, împreună cu basistul francez Michel Alibo și percuționistul algerian Karim Ziad s-au prezentat în fața publicului meloman cu evenimentul muzical intitulat JAZZ ON THE ROCK.

Prezenţi pe marile scene de jazz ale lumii, artiștii au făcut din vechea Cetate Neamț un spațiu al artei și întâlnirii multiculturale cu un concert fusion între clasic și contemporan.

Timp de trei zile, între 12 şi 14 septembrie, Neamţ Music Festival a desfăşurat un master-class adresat tinerilor pianişti.

Profesorii Anna Geniushene, Petras Geniusas şi Graeme McNaught au împărtăşit din experienţa lor participanţilor admişi la acest curs de măiestrie.

În ultima zi, cinci merituoşi tineri pianişti au oferit, pe scena „Cinema, Mon Amour”, câte un recital, având alături orchestra (la fel de tânără) a Liceului de Artă „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ. Soliştii au fost Karina Uta, Robert Creimerman, Irisa Filip, Cristina Tomescu, Nil Mladin.

Seara finală a ediției a treia a festivalului a fost una de gală – „GALA CONCERT” – găzduită de “Cinema Mon Amour” din Piatra-Neamț.

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeșelea, i-a acompaniat pe pianiștii Charles Richard Hamelin, Alexander Ullman, Lukas Geniusas și Vitaly Pisarenko într-una dintre cele mai celebre dualități pianistice, „jucată” de Chopin şi Liszt.

Integrarea ultimei seri a „Neamț Music Festival” în circuitul prestigiosului Festival Internațional „George Enescu“ a fost, fără îndoială, una din cele mai copleșitoare izbânzi ale teritoriului muzical nemțean în spațiul privilegiat al muzicii mondiale.

S-a tras cortina peste Neamț Music Festival. Sper din tot sufletul că v-a plăcut și că marii artiști care au urcat pe scena Festivalului sunt ceea ce v-ați dorit să vedeți și să ascultați.

Vă asigur că noi, cei de la Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Seculare” am făcut tot ce ne-a stat în putere ca evenimentul să fie de excepție.

Sigur, amplitudinea lui nu ar fi fost cea la care a ajuns dacă nu aveam o deosebită colaborare cu artistul nostru cunoscut în lumea largă, Daniel Ciobanu. Îi mulțumesc și îl așteptăm și la următoarele ediții, la Piatra-Neamț!

Mulțumesc Consiliului Județean Neamț pentru sprijinul financiar care ne-a permis organizarea festivalului și mulțumesc colegilor mei pentru efortul deosebit depus și de această dată, pentru reușita proiectului!

Vă mulțumesc dumneavoastră, publicului, pentru că evenimentul v-a fost dedicat! Tot ceea ce facem este pentru spectatorii noștri.

Vă mulțumesc pentru că ne-ați fost alături și de această dată și… urmăriți-ne! Deja lucrăm la viitoarele proiecte. – este mesajul doamnei Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Seculare” Neamț.

PUBLICITATE