NEAMȚ: 4 frați dintr-un centru de plasament, care și-au cumpărat propria casă, au nevoie de ajutorul nostru

Deși pare incredibil, 4 copii dintr-un Centru de plasament din Piatra-Neamț au reușit, cu mari sacrificii, să-și cumpere o casă la țară, în comuna Crăcăoani.

Povestea fraților Stoian este tulburătoare! Deși au vârste fragede, au avut parte de atâtea necazuri, cât pentru o viață întreagă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Cu mulți ani în urmă, erau o familie normală. Săracă, dar frumoasă. Se mulțumeau cu ceea ce aveau, trăind sub acoperișul unei case vechi de 100 de ani.

Anul 2012 le-a adus prima suferință: tatăl, bolnav de cancer, a decedat, lăsând 4 copii în fața neajunsurilor, a lipsurilor și a greutăților. Mihaela de 13 ani, Ionuț de 11, Vasile de 9 și Valentina de 3 ani.

În 2013, asistentul social și cel medical din comuna Crăcăoani, au găsit soluția de a interna copiii în Centrul ”Alexandru Roșca” din Piatra-Neamț, iar după un timp, mama se pare că i-a abandonat, de ani buni nemaiștiindu-se nimic de ea.

Profesorii centrului își amintesc că atunci când au venit ”erau niște copii mărunței și timizi, speriați de faptul că trebuie să plece din sânul familiei. Încă din prima clipă am fost impresionați de povestea lor de viață, rostită cu o sinceritate dezarmantă, dar și cu amărăciune, de Ionuț. El a povestit că tatăl lor a murit, iar condițiile de trai erau precare: trăiau într-o casă cu doua camere, având sobă într-o singură cameră . Iarna, mama și cei patru copii dormeau într-un singur pat pentru a se putea încălzi.”

Veniturile familiei erau insuficiente, iar Mihaela și Ionuț, frații mai mari, au fost nevoiți să renunțe temporar la școală pentru a putea munci, ca să asigure un minim confort fraților mai mici, Vasile și Valentina.

Tot despre copii, profesorii spuneau că ”din cauză că a fost nevoit să își ajute familia financiar, Ionuț a pierdut trei ani de școală. Când au ajuns la Centru, la fel ca Mihaela, erau timorați și timizi. Însă în scurt timp nu numai că au reușit să recupereze informațiile din urmă, dar au devenit cei mai buni din clasă!

Ionuț este un copil maturizat înainte de vreme, cu o gândire profundă, care și-a asumat rolul de cap al familiei după decesul tatălui.

Și din punct de vedere școlar, Ionuț a dat dovadă de ambiție și perseverență. Pe lângă faptul că în fiecare an a reușit să ia premiul I, el se implică și în activitățile extrașcolare: face parte din trupa de teatru, din trupa de dansuri populare, din echipa de fotbal a școlii, din echipa de tenis de masă.

Valentina, fata cea mica, a prezentat forme ușoare de inadaptare, necesitând un program educativ special, intens pentru a recupera (pe cât este posibil) cunoştinţele, priceperile şi deprinderile pierdute şi a se putea integra în programul şi cerinţele şcolii.

Mihaela are bacalaureat anul acesta și, din păcate, va trebui să părăsească Centrul. Ionuț mai are și el încă un an la dispoziție și apoi trebuie să-și caute locuință.

Un lucru mai puțin cunoscut este acela că Ionuț ieșea cu bilet de voie din Centru și mergea să muncească pentru visul lui, acela de a-și cumpăra casa din fotografie, dărăpănată, dar cu rezistență bună (pentru că cea părintească s-a dărâmat în urmă cu 2 ani), cu dorința de a o pune pe picioare și mai apoi să-și aducă ceilalți frați.

Deși pare incredibil, muncind cu ziua și strângând pensia de urmaș, Ionuț a reușit să achite casa respectivă în urmă cu o lună, iar acum actele sunt pe numele copiilor.

Dar ce șanse au acești copii de a putea locui în acea casă, care trebuie să fie reabilitată total și apoi utilată, dacă sunt singuri pe lume?

Cam asta ar fi povestea fraților Stoian. O poveste tristă, dar cu un pic de efort din partea noastră, poate deveni un vis împlinit. De aici, ține de fiecare din noi să putem schimba cu ceva destinul acestor copii, care și-au luat viața de la zero.

Deja oameni cu suflet mare au început să vină în ajutorul celor patru copii. O familie din Piatra-Neamț a făcut un proiect pentru două camere și o baie și pun la dispoziție muncitori și materiale. Își doresc ca până în toamnă, casa să fie scoasă la ”gri”.

Dar este nevoie de ajutor din partea a cât mai multor persoane pentru ca acea casă să se transforme într-un cămin pentru cele patru suflete.

Cei care pot oferi ajutor o pot contacta pe Carmen Suciu și ”Asociația Născută Înger”, la telefon 0770 405 849 sau pe Facebook AICI.

PUBLICITATE