NEAMȚ: 272 de noi cazuri și 32 de decese în ultima săptămână. Vezi Raportul DSP (20 noiembrie)

De la începutul pandemiei, în județul Neamț au fost confirmate 30.559 cazuri de infectare. 186 persoane s-au reinfectat, fiind testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 21.774 de persoane au fost raportate ca vindecate.

În intervalul 13-20 noiembrie, au fost confirmate pozitiv 272 de persoane, din care 29 copii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Din cele 272 persoane infectate, 38 de persoane erau vaccinate împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend descrescător și a ajuns, astăzi, la 2,02 cazuri la 1.000 de locuitori. Doisprezece localități au intre 3 și 6 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori.

Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.255 de decese. În perioada 13-20 noiembrie au decedat 32 de persoane – 18 femei si 14 bărbați, cu vârste între 51 și 95 de ani, cu antecendente patologice – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, insuficiența renală și afecțiunile neoplazice fiind preponderente. Trei persoane decedate în intervalul menționat erau vaccinate.

Au fost testate până în prezent 121.017 de persoane, fiind lucrate în total 272.043 de teste. În ultimele 7 zile au fost efectuate 5.687 teste, din care 68% teste rapide antigenice. Procentul de pozitivare este 7%.

Au fost continuate anchetele epidemiologice ale focarelor în desfășurare. A fost depistat un focar COVID-19 in cadrul unei societăți de construcții. În total sunt infectați 10 salariați.

Anchetele epidemiologice efectuate de Direcția de Sănătate Publică permit, pornind de la un caz nou descoperit, identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu bolnavul, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului Sars-Cov-2 în comunitate. În cadrul anchetei epidemiologice comunicați reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă privind situația în care se sunteți dumneavoastră și cei apropiați!

Până la 20 noiembrie 2021 Direcția de Sănătate Publică Neamț a eliberat 24.587 decizii de carantinare și 22.012 decizii de izolare.

În prezent, 194 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în spitalele din județ, din care 75% cu forme medii și severe. În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 25 de persoane.

Din analiza datelor colectate în ultimele 14 zile, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se observă următoarele:

• 74% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate sunt nevaccinate.
• 84% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate.
• 96% din persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.

Reamintim următoarele:

Persoanele depistate la testarea RT-PCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 trebuie să contacteze medicul de familie şi să îl informeze despre starea în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze.

Medicul de familie ia în evidenţă şi monitorizează starea de sănătate a persoanelor respective şi transmite Direcţiei de Sănătate Publică fişa de monitorizare a persoanei izolate.

În urma evaluării telefonice a medicului de familie, pacienţii vor fi încadraţi în următoarele categorii clinice: pacienţi asimptomatici sau cu simptome uşoare, pacienţi simptomatici cu factori de risc și pacienţi simptomatici cu forme medii sau severe

1. Pacienţii asimptomatici sau cu simptome uşoare:

– Nu necesită internare.
– Se pot izola la domiciliu sau în altă locaţie declarată.
– Medicii de familie le vor monitoriza zilnic starea de sănătate. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică.
– După ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv sunt declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control și îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

2. Pacienţii simptomatici cu factori de risc:

– La recomandarea medicului de familie, la solicitarea şi cu acordul lor, vor fi transportaţi prin intermediul SAJ la spital, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, şi, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic.
– Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).

3. Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe:

– Vor fi internaţi, cu acordul lor, în spital, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant

PUBLICITATE