NEAMȚ: 2 incidente electorale: Un dosar penal și o amendă pentru o femeie care și-a pus pe Facebook buletinul de vot

Două incidente electorale au avut loc astăzi, în județul Neamț. Într-una dintre situații, polițiștii au deschis dosar penal.

O femeie din județul Neamț a fost amendată după ce a pus pe o rețea de socializare o fotografie cu buletinul de vot în care se putea observa că a votat cu un anumit candidat.

Potrivit surselor noastre, o femeie în vârstă de 51 de ani, din comuna Gârcina, a fost sancționată contravențional de polițiști cu suma de 1.500 de lei, conform articolului 55 din Legea 370/2004.

Polițiștii au mai deschis un dosar penal în comuna Pâncești, unde o femeie este acuzată că ar fi falsificat două cereri pentru urna mobilă.

Oamenii legii vor continua cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

La nivel național, de la deschiderea procesului de votare și până la ora 19:00 au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale.

În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt.

Efectivele MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.

De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.

Exemple:

Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.

În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu  1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.

În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.

În județul Olt, se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.

Polițiștii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori. Și în județul Mehedinți, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.

La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că în urma apelului la 112, polițiștii s-au mobilizat rapid și au depistat în trafic mașina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forța. Tânăra a declarat că nu este în nici un pericol ci pur și simplu a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei.

PUBLICITATE