NEAMȚ: 14 intervenții în această lună pentru îndepărtarea urșilor din apropierea gospodăriilor

De la începutul anului și până în prezent, jandarmii nemțeni au intervenit la 24 de sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezența urșilor, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localitățile montane din județul Neamț, în special Bicaz-Chei, Ceahlău, Izvorul Muntelui, Grințieș, Tașca și Tarcău.

Din cele 24 de intervenții, 17 au avut loc în localitatea Bicaz-Chei, iar 14 de la începutul lunii septembrie până în prezent.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei.

Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare și pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

Din cele relatate de apelanți echipajului de jandarmerie ajuns la fața locului, urșii le-au provocat și pagube materiale, atacând animalele din gospodărie, culturile agricole și pomicole.

Au fost și situații în care prezența ursului s-a confirmat și echipajul de jandarmerie a procedat la îndepărtarea acestuia către pădure.

Ultima sesizare și intervenție de acest fel a avut loc în seara zilei de 28 septembrie, în jurul orei 19.00, când un localnic din Bicaz-Chei anunța, prin apel la 112, prezența unui urs în curtea vecinului său.

Ajunși la locul sesizării, jandarmii montani din Bicaz au îndepărtat ursul către pădure. Pe perioada cât au mai rămas în zonă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, și-a făcut apariția un alt exemplar de urs care a fost, de asemenea, îndepărtat către zona împădurită.

Conform reglementărilor stabilite prin OUG 81 /2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, ca urmare a repartizării apelului prin 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, desfășoară următoarele activități:

  • trimite de îndată la fața locului un echipaj de intervenție și înștiințează și celelalte instituții cu atribuții în acest domeniu despre prezența ursului în zona lor de responsabilitate;
  • asigură măsurile de ordine și de protecție a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situații care pun în pericol viața, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora prin delimitarea perimetrului și restricționarea accesului, îndepărtarea persoanelor care nu își justifică prezența și avertizarea populației prin semnale acustice și luminoase;
  • participă la organizarea și desfășurarea de acțiuni menite a alunga exemplarul de urs din zonă iar în cazul în care acțiunea de îndepărtare nu poate fi dusă la bun sfârșit, asigură accesul și protecția personalului celorlalte instituții specializate de intervenție pentru imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare, pe timpul desfășurării intervenției.

Având în vedere prezența tot mai des întâlnită a urșilor în apropierea gospodăriilor, în căutare de hrană, recomandăm cetățenilor să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător, să își asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să culeagă recoltele din grădini și livezi.

PUBLICITATE