Neamț: 129 permise reținute, dintre care 42 pentru consum de alcool, într-o săptămână

În perioada 04–10.06.2018, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier și Serviciului de Ordine Publică Neamț au acționat pe linia combaterii consumului de alcool, în cadrul campaniei preventive „ ALCOHOL – DRUGS ”, activitate coordonată de Organizația Polițiilor Rutiere Europene – T.I.S.P.O.L.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Obiectivul acestei acţiuni a fost reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul consumului de alcool, conştientizarea participanţilor la trafic asupra pericolului la care se expun atunci când circulă sub influența băuturilor alcoolice, precum şi sancţionarea nerespectării acestei obligaţii prevăzute de legislaţia rutieră.

Pe parcursul acțiunii, au fost aplicate 1168 sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute 51 de certificate de înmatriculare, 129 permise de conducere, din care 42 pentru consum de alcool.

* conducerea unui autovehicul de către o persoană care prezintă o concentrație alcoolică de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat se pedepsește cu amendă de la 1305 la 2900 lei și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Poliţiştii au constatat de asemenea 33 de infracțiuni la regimul circulației

* conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336 alin. 1 Cod Penal.

Exemplu :

La data de 9 iunie, în jurul orei 20.00, poliţiştii rutieri au depistat în trafic, pe DN15C în localitatea Bălţăteşti, un localnic de 38 de ani, care conducea un autoturism, sub influenta alcoolului. Acesta a fost testat alcooltest, rezultatul indicând o valoare de 1.68mg/l mg/l alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul a fost condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar acum este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, fapta prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin.1 Cod Penal.

PUBLICITATE