Național: WC-urile din curte, interzise prin lege

WC-urile din curte, interzise prin lege
Toți locuitorii satelor și comunelor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, impune Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

WC-urile în curte şi fosele septice vor fi intezise în urma unei circulare a Ministerul Dezvoltării prin care sunt înştiinţate primăriile că toţi locuitorii care au acces la canalizate sunt obligaţi să se branşeze la reţea, altfel vor fi sancţionaţi, scrie Adevărul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform legii, Ministerul le impune primarilor să întocmească liste cu toate persoanele fizice sau juridice care încă nu s-au branşat la sistemul de canalizate deşi au acces.

În cazul celor care refuză să se branșeze, Garda de Mediu va aplica amenzi între 2000 și 4000 de lei, după trei luni și după un prim avertisment.

Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare.

Branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt de neglijat.

Această decizie vine în contextul în care România riscă să intre în procedură de infringement pentru nerespectarea Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare.

În România aproape 1,8 milioane de locuinţe (în care locuieşte 29,7% din populaţia României) au în continuare toaleta în curte.

PUBLICITATE