Național: Violențe fără precedent împotriva unor demonstranți. Explicațiile Jandarmeriei

Violențe fără precedent împotriva demonstraților din Piața Victoriei au avut loc în seara de vineri, 10 august, la „Protestul Diasporei”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Printre protestatarii pașnici și-a făcut apariția grupuri de huligani care au provocat incidente violente cu jandarmii. Aceștia din urmă au folosit masiv gaze lacrimogene în special pentru cei care protestau fără violență, iar în jurul orei 23.00 au intervenit în forță pentru evacuarea pieței.

Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. Mai mulți oameni au fost bătuți cu sălbăticie de jandarmi (fără niciun motiv), unii au ajuns în stare de inconștiență în urma gazelor inhalate și alții au fost răniți grav de proiectilele trase de jandarmi, iar rețeaua de socializare Facebook abundă în imagini cu cei răniți și bătuți de jandarmi.

Ultimul bilanț arată că 440 de persoane (dintre care 24 de jandarmi), au primit îngrijiri medicale iar 65 de oameni au fost transportaţi la spital.

Reprezentanții Jandarmeriei au susținut în această dimineață, o conferință de presă în care au declarat că toate acțiunile lor de reprimare a manifestatiei de vineri au fost legale.

Întrebat despre violențele jandarmilor asupra unor bătrâni sau utilizarea gazelor lacrimogene asupra unor grupuri de protestatari pașnici, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a spus că acțiunile jandarmilor au fost supervizate tot timpul de către un procuror de la Parchetul Militar, „care se va pronunță asupra legalității „. „În cazul în care forțele de ordine sunt atacte, există acest concept al violenței legitime a statului. Dacă rămâi îți asumi”, a susținut Enache.

El a  refuzat să răspundă la întrebările legate de numărul de grenade folosite sau de cantitatea de gaze utilizată. De asemenea, el nu a răspuns nici la întrebările privind violență exercitată de jandarmi asuora unor oameni care aveau mâinile ridicate.

La finalul conferinței, Georgian Enache a fost întrebat dacă vor urmă demisii că urmare a reprimării violente a protestatarilor din Piață Victoriei. „Demisii? Pentru ce să fie demisii?”, a răspuns acesta sfidător. – notează www.aktual24.ro

PUBLICITATE