Național: Urs lovit de maşină, lăsat să sufere pe marginea drumului

Un urs lovit, sâmbătă seara, de un autoturism, la ieşirea din localitatea Praid, judeţul Harghita, a fost lăsat să sufere toată noaptea pe marginea drumului.

În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit (se pare că are membrele fracturate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

S-a sunat la „112”, au venit medicii, poliţiştii și, de sâmbătă seara, în jurul orei 18:00 – 19:00, când a avut loc accidentul, ursul este încă în viaţă şi agonizează la locul accidentului, rostogolindu-se de pe o parte de alta, neputând să plece.

Garda de mediu susţine că a anunţat ministerul, însa până acum nu a primit nici un răspuns.

Cum ursul încă nu a murit, după 15 ore şi încă agonizează la locul accidentului, iar răspunsul de la minister întârzie având în vedere că e weekend, nimeni nu poate să facă nimic, decât să se uite cum se zbate animalul pe marginea drumului.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat la Digi 24 că medicul veterinar din zonă nu avea substanţe tranchilizante, aşa că s-a luat legătura cu alt veterinar.

Din păcate suntem într-o situaţie regretabilă şi trebuie să recunoaştem, cu adevărat tristă. Această situaţie se încadrează în prevederile unei hotărâri de Guvern din 2010, 323, pe răniri, capturi şi ucideri accidentale, iar aici legislaţia este foarte clară.

Atribuţia de intervenţie trebuia să fie a Jandarmeriei şi a medicilor veterinari arondaţi DSV.

Pe această situaţie, noi, Ministerul Mediului nu ar fi trebuit să dăm ordinul de recoltare. Şi cu toate acestea, am sunat la Minister, am trimis directorii astăzi în Ministerul Mediului să putem rezolva această problemă regretabilă.

E inuman, vă spun sincer, să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic în lege nu te-a împiedicat să intervii.

Chiar acum emit colegii ordinul de recoltare, în cel mai scurt timp ursul va fi luat. Am trimis veterinar cu tranchilizant, cel de acolo nu avea.

Animalul va fi supus unui control, iar după asta vor trebui să spună ce decizie se va lua, înţeleg că are probleme la trei dintre membre. Eu nu pot să mă pronunţ (dacă va fi ucis sau nu – n.r.), este atributul medicului veterinar”, a explicat ministrul Mediului.

PUBLICITATE