Național: sistemul medical al anului 2020: ”Nu mai suna atâta, te sunăm noi când moare!”

De mai bine de 4 luni, vorbim zi de zi despre COVID-19 și despre sistemul medical care nu reușește să mai iasă din colaps.

Pandemia de coronavirus a fost un test de rezistență pentru populație, dar și unul de aptitudini pentru tot ceea ce înseamnă sistem medical în România. Acum, când lucrurile  încep să se mai relaxeze, printre medicii care au devenit eroii de sacrificiu ai ultimelor luni, încep să-și facă simțită prezența și ”uscăturile” din sistem.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Decesul cu numărul 1.361, confirmat cu COVID-19, este al unui botoșănean care a murit joi, 11 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati. Familia susține că ruda lor, bărbatul de 59 de ani, ar fi fost tratat necorespunzător în spital, notează botosaneanul.ro.

Fratele botoșăneanului decedat a povestit că acesta a fost internat în Spitalul Județean pe data de 29 mai 2020 după ce a acuzat o stare generală de rău, cauzată de stropirea pomilor din grădină, nefolosind o mască de protecție.

Aș vrea să menționez că în toată această perioadă vorbeam zilnic cu el, atât noi cât și fiul lui. După această mutare (la terapie intensivă), o zi nu am mai știut nimeni nimic de el și de câte ori suna fiul lui la secția ATI, asistentele care îi răspundeau îi tot spuneau să sune mai târziu că doctorul este în operație.

A reușit într-un sfârșit să vorbească cu doctorul și acesta i-a spus că trebuie să stea acasă liniștit că oricum îl vor suna ei când va muri. A întrebat dacă e nevoie să îl transferăm la un alt spital sau e nevoie de vreun tratament sau orice intervenție medicală care trebuie plătită și i s-a răspuns ironic:”dar, la București nu vreți? Poate chiar cu elicopterul?! oricum ce îi fac aia asta facem și noi, așteptăm să moară„.

Familia ar fi încercat să îi trimită un pachet și susține că un paznic de la spital cu țigara în gură și fără mască de protecție în interior, le-ar fi pretins suma de 10 lei, 5 lei pentru sine și tot atât pentru asistenta care coboară de pe etaj pentru preluarea pachetului.

Zilnic, la telefon, rudelor li s-ar fi spus că vor fi anunțate când moare: „Cum poți spune ca medic unui copil care sună să se intereseze de starea părintelui său: „Nu mai suna atâta, te sunăm noi când moare!”, s-a întrebat fratele botosăneanului.

Iar vestea nefastă a venit pe 12 iunie, deși pacientul murise cu o zi înainte. În aceeași zi, fiul decedatului a mers la spital pentru a-i ridica lucrurile personale. De pe ATI a primit tot ce i-a aparținut defunctului, cu mențiunea să fie ținute în portbagaj „ca să moară microbii”, a mai precizat sursa citată.

Mai multe despre acest caz puteți citi aici.

PUBLICITATE