Național: Singura eclipsă totală de Lună din acest an, pe 21 ianuarie

O eclipsa totală de Lună va avea loc în dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2019, iar evenimentul va putea fi urmărit și din România.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS
Dacă cerul va fi senin, din România eclipsa se va putea observa în condiții bune până la ora 7.48, moment în care va răsări Soarele.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic Vasile Urseanu, eclipsa de Lună care se va produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie este una totală, luna intrând complet în umbra Pământului.

Maximul se produce la ora 07.12 dimineața, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34.

Totalitatea începe la ora 06.41 și are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziționată foarte aproape de orizont.

Următoarea și singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta va avea loc pe 16 iulie 2019, dar va fi una parţială.

sursa: astro-urseanu.ro
PUBLICITATE