Național: S-a rupt alianța de guvernare PSD-ALDE

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ieșirea formațiunii de la guvernare și ruperea alianței cu PSD. Totodată, Tăriceanu a declarat că a renunțat la candidatura la prezidențiale și că își va da demisia din fruntea Senatului, în prima ședință. 

Călin Popescu Tăriceanu a precizat, într-o declarație de presă, „că nu subiectul candidaturii la prezidențiale ne desparte de PSD„, ci slaba funcționare a alianței atât la nivel central, cât și local. „Nu putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acord„, a declarat președintele ALDE.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Președintele ALDE a precizat în mai multe rânduri că decizia nu este bazată pe neînțelegerile privind candidatul alianței la prezidențiale, ci are la bază alte motive ce țin de guvernare.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu va candida la alegerile prezidențiale din acest an, ci îl va susține, alături de Pro România, pe Mircea Diaconu.

Întrebat ce va face ALDE în cazul unei moţiuni de cenzură, Călin Popescu Tăriceanu a spus: „Foarte simplu vă răspund: ceea ce face un partid de opoziţie”.

În acest timp, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni că au fost demarate procedurile de depunere a unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, subliniind că PSD ar trebui să plece de la guvernare pentru că nu mai beneficiază de sprijinul unei majorități, după ce ALDE a anunțat că iese de la guvernare.

Și preşedintele USR, Dan Barna, îi cere premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, deoarece PSD a pierdut majoritatea parlamentară în urma deciziei ALDE a ieşi de la guvernare. Acesta propune, totodată, tuturor partidelor parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă a spus că CEX PSD a decis în unanimitate ca partidul să rămână la guvernare, după ce ALDE a decis să intre în opoziție.

În urma deciziei ALDE de a abandona responsabilitatea guvernării, în unanimitate, colegii au susținut că trebuie să continuăm guvernarea, avem responsabilitate pentru implementarea programului de guvernare.

Avem responsabilitatea de a asigura stabilitate pentru țara noastră, de a ține promisiunile în fața românilor. Vom continua guvernarea.

Dacă ALDE a decis ca miniștrii să-și dea demisia, vom numi miniștri interimari”, a spus Viorica Dăncilă.

PUBLICITATE