Național: România își alege, astăzi, președintele

Aproximativ 19 milioane de români sunt așteptați astăzi la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 şi se vor închide la ora 21.00.

În județul Neamț vor fi deschise 490 de secții de votare și sunt așteptați să-și exercite dreptul la vot peste 465.000 de persoane.

Până duminică dimineața, la acest al doilea tur al alegerilor prezidențiale, în diaspora au votat peste 360 de mii de români, un adevărat record, cu peste 90 de mii mai mulți comparativ cu primele două de zile de vot din primul tur, când au fost 273.170 pe liste suplimentare, iar 25.189 sunt votanți pe listă corespondență.

Astăzi, românii vor alege între Klaus Iohannis, care în primul tur din 10 noiembrie a obținut 37,82%, adică 3.485.292 voturi și Viorica Dăncilă, cea care s-a aflat pe locul 2, cu 22,26%, însemnând 2.051.275 de voturi.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votului se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România la alegerile prezidențiale 2019.

La alegerile prezidențiale 2019, pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua votului inclusiv.

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Alegătorii care în ziua alegerilor prezidențiale 2019 se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secțiile de votare la care sunt arondați.

În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, pot vota la orice secție de votare.

Alegătorul primește un buletin de vot în interiorul căruia sunt listați (în ordinea stabilită prin tragere la sorți) cei 2 candidați la alegerile prezidențiale, precum și partidul pe care îl reprezintă.

Buletinul de vot trebuie să aibă, pe fiecare pagină, ștampila circulară a Biroului Electoral Central.

PUBLICITATE