Național: Noile modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare

Două proiecte de lege prin care este modificat Codul Rutier au intrat în vigoare de la începutul anului. Prima lege clarifică responsabilităţile medicilor atunci când identifică un şofer cu afecţiuni periculoase pentru siguranţa rutieră, în timp ce a doua modificare se referă la suspendarea permisului de circulaţie. – notează radioiasi.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În proiectul de lege este prevăzut faptul că orice medic, nu doar cel de familie, va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată, dacă constată că respectivul conducător auto suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto.

Astfel, șoferii vor fi obligați prin lege să se prezinte la o clinică autorizată, iar prin nerespectarea ei aceștia riscă să-și piardă automat permisul de conducere.

În cazul în care conducătorul auto se va prezenta la control, iar medicul îl va declara inapt pentru a conduce, clinica va trebui să informeze poliția rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. După primirea informației, conducătorul își va pierde permisul.

El este obligat ca în trei zile de la decizie să se prezinte la secţia de Poliţie pentru a preda permisul auto.

Conform sursei citate, a doua modificare a Codului Rutier dă posibilitatea unui şofer căruia i s-a suspendat permisul de conducere să predea dovada înlocuitoare de circulaţie la orice unitate de poliţie şi în orice zi din cele 15 ale valabilităţii acesteia. Practic, un conducător auto poate primi mai repede permisul înapoi după suspendare dacă decide ca dovada să fie valabilă mai puţine zile faţă de perioada maximă de 15 zile.

PUBLICITATE