Național: ”Legea mirosurilor” a ajuns la președinte pentru a fi promulgată

O lege oarecum inedită, care prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor, a fost aprobată de către Parlament si trimisă presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Actul normativ își propune să vină în ajutorul populației care suferă din pricina mirosurilor emanate de haldele de gunoi, abatoare, incineratoare, stații de epurare și fabrici, dar și ferme sau câmpuri agricole pe care de deversează dejecții de la animale sub formă de ”îngrășământ natural”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Până acum aceste aspecte nu erau sancționate, căci nu emiteau în aer noxe peste limitele admise, deși populația reclama pur și simplu mirosul.

La Piatra-Neamț și nu numai sunt perioade în care în anumite părți ale orașului nu se poate respira, iar prevederile noii legi poate veni în sprijinul celor care se confruntă cu astfel de situații.

Rodica Militaru, timișoreanca de la care a pornit propunerea preluată și transformată în lege a declarat că actul normativ nu este dedicat neapărat fermierilor. Întrebată ce efect are legea mirosurilor în cazul mirosurilor casnice care deranjează vecinii, iniţiatoarea legii mirosurilor a declarat că în cazuri extreme sub incidenţa actului normativ pot intra şi gospodinele care produc miros atunci când gătesc, notează cei de la adevarul.ro.

Potrivit legii adoptate de Parlament şi trimise la promulgare, autorităţile publice au obligaţia de a controla, la sesizarea cetățenilor, activităţile care nu se supun reglementării din punctul de vedere al protecţiei mediului şi care pot crea disconfort olfactiv.

Pentru persoanele fizice amenzile pot ajunge la 30.000 de lei, iar pentru persoane juridice sancţiunile maxime sunt de 80.000 de lei.

Deocamdată nu se știe cum vor arăta normele de aplicare ale acestei legi și reglementările care să stabilească limite pentru concentrația de miros neplăcut din aer. Instituțiile de control vor trebui să se doteze cu laboratoare mobile și olfactometre dinamice pentru a putea monitoriza aceste emisii de miros.

PUBLICITATE