Național: În aceată noapte vine Moş Nicolae! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântului Ierarh Nicolae. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp. Este un personaj sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie. În calendarul ortodox în această dată este prăznuit Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să aibă ghetuţele lustruite, deoarece Moş Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminți. Copiii care au fost neascultători peste an primesc lângă ghetuţe o nuieluşă, semn că moşul este supărat pe ei.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Tradiția populară spune că, de moș Nicolae, nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite – truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră. Neindicate sunt și fularele sau cravatele. Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.

PUBLICITATE