Național: Copiii, obligați să își întrețină părinții (proiect)

Potrivit unui proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD, copiii majori vor fi obligați să-și întrețină părinții și bunicii care se află în dificultate sau necesită sprijin material.

Dacă acest lucru nu este posibil, obligația va reveni nepoților sau strănepoților. Inițiativa propune și o sancțiune de 3 ani de închisoare, în cazul nerespectării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În primul articol se prevede că „prezenta lege reglementează, exclusiv, raporturile juridice, morale şi materiale între rudele în linie dreaptă, respectiv între copii şi părinţi, copii şi bunici, copii şi străbunici din aceeaşi familie, drepturile şi obligaţiile de întreţinere reciproce”.

Actul normativ stabileşte însă o serie de drepturi ale părinţilor, care se aplică şi bunicilor şi străbunicilor, iar în ceea ce priveşte obligaţiile se precizează că acestea sunt reglementate de Codul Civil.

Astfel, părinţii au dreptul să-şi educe copiii „cum consideră de cuviinţă”, „au dreptul de a alege felul educaţiei care urmează să fie dată copiilor”, „au dreptul la o existenţă demnă” şi la „respect şi recunoştinţă din partea copiilor, fără nicio condiţie sau restricţie”.

PUBLICITATE