Național: Cartele PrePay doar cu buletinul și amenzi mai mari pentru farse la 112

Guvernul a decis, ieri, printr-o Ordonanță de Urgență, să interzică vânzarea cartelelor telefonice tip PrePay acelor persoane care nu prezintă cartea de identitate. Totodată, amenzile pentru sunat abuziv la 112 vor crește de 5 ori. 

Astfel cei care vor dori să-și cumpere o cartelă PrePay, o vor putea face doar cu buletinul, iar operatorul de telefonie va stoca numele şi prenumele cumpărătorului, codul numeric personal şi adresa de domiciliu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Modificarea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar actualii posesori de cartele PrePay vor avea timp până la 1 septembrie 2020 să își declare identitatea.

Practic fiecare număr de telefon va fi asociat cu un nume. Modificarea vine în urma tragediei de la Caracal, Guvernul a luat si masuri pentru imbunatatirea sistemului 112.

Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgențele cetățenilor prin îmbunătățirea modului de preluare și gestionare a informațiilor de localizare asociate apelurilor prin 112.

Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează serviciul național unic pentru apeluri de urgență.

Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care folosește numărul de pe care apelează.

Totodată, este nevoie și de o înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112.

Astfel de atitudini care generează costuri inutile și, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor trebuie puternic descurajate. 

Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.” – a declarat premierul Dăncilă

PUBLICITATE