Național: Azi e echinocțiul de toamnă. Vezi când se schimbă ora

În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie în emisfera nordică are loc echinocţiul de toamnă. Echinocţiul este momentul în care ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe pământ, iar anul acesta a avut loc astăzi, 23 septembrie, la ora 4:54, ora României.

Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 21 decembrie.

Ca efect, dacă până acum temperaturile maxime se înregistrau târziu, pe la orele 17:00 – 18:00, după această dată, acestea vor creşte doar până spre orele 14:00-15:00, uneori chiar mai devreme. Totodată, creşterea nopţilor va favoriza temperaturi minime tot mai scăzute.

Când se schimbă ora

România va trece la „ora de iarnă”, ca în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 27 spre 28 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00 și putem dormi, astfel, cu o oră în plus.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară).

Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) va trebui să decidă până la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau mai degrabă cea de iarnă, în cazul în care proiectul menit să pună capăt anul viitor schimbărilor sezoniere de oră va fi ratificat, a anunțat de curând Comisia Europeană.

Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară (când ceasurile vor fi date înainte cu o oră).

 

PUBLICITATE
loading...