Național: Azi e echinocțiul de primăvară. Vezi când se schimbă ora

Marţi, 20 martie 2018, la ora 23:58, are loc echinocţiul de primăvară, ziua care marchează începutul primăverii astronomice.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară. – notează astro-urseanu.ro

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Echinocțiul de martie marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, linia imaginara de deasupra ecuatorului Pământului, de la sud la nord. Acest fenomen se produce în fiecare an pe 19, 20 sau 21 martie.

Din moment ce ziua și noaptea au aproape aceași durată – 12 ore – peste tot în lume, evenimentul este numit echinocțiu, care în latină înseamnă „noapte egală” (equi – egal , nox – noapte). În realitate însă, echinocțiile nu au exact 12 ore de zi lumină.

Când se schimbă ora

În anul 2019, trecerea la ora de vară va avea loc în ultima duminică a lunii martie, mai exact pe data de 31 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar noaptea va fi mai scurtă cu o oră.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE) va trebui să decidă până la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă preferă să menţină ora de vară sau mai degrabă cea de iarnă, în cazul în care proiectul menit să pună capăt anul acesta schimbărilor sezoniere de oră va fi ratificat, a anunțat de curând Comisia Europeană.

Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 va fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară (când ceasurile vor fi date înainte cu o oră).

PUBLICITATE