Național: Atac terorist la Kabul. Un român a murit și altul este grav rănit

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost grav rănit în urma atacului terorist care a avut loc în noaptea de luni spre marţi, la Kabul, în Afganistan, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce o mașină-capcană a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizaţiile internaţionale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

În urma atacului, clădirea Reprezentanței României de la Kabul este distrusă în proporție de 80 la sută.

În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit„, se precizează într-un comunicat al MAE

Atacul de la Kabul a ţintit Ambasada României de acolo şi angajatul român care a murit, dându-şi viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, era născut în 1976 şi făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice, a declarat ministrul de Externe, Ramona Mănescu.

Este un moment foarte tragic pentru România, în principal nu doar pentru misiunea noastră diplomatică acolo, nu doar pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru România, pentru că un om şi-a pierdut viaţa, practic, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. (…)

Realmente şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Şi-a făcut datoria până în ultimul moment„, a spus Ramona Mănescu, la Antena 3.

În acest sens, ministrul a vorbit despre eventualitatea ca românul mort să aibă funeralii naţionale. „Merită toate onorurile şi merită tot respectul nostru„, a mai spus ea.

După ce au atacat clădirea principală, în care erau colegii noştri, au incendiat alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat„, a detaliat Ramona Mănescu. Ministrul a spus că echipa Ambasadei României de la Kabul era formată din 12 persoane.

Totodată, Mănescu a precizat că românul rănit este „în afara oricărui pericol, este stabil„.

PUBLICITATE