Zeci de școli din județul Neamț se confruntă cu probleme potrivit unui raport privind stadiul pregătirii unităților de învățământ din județul Neamț pentru începerea anului școlar 2023-2024.
Asigurarea securității în unitățile școlare este una dintre principalele probleme, cu doar 2,48% dintre școli care beneficiază de servicii de pază specializată. Mai mult de 83% dintre școli nu au personal propriu sau specializat pentru securitate și necesită alocarea de resurse pentru contractarea acestor servicii, cel puțin pe durata programului școlar.
În privința dotării școlilor cu sistem de supraveghere video, în județul Neamț, 70,28% dintre școli au sistem de supraveghere video în interiorul și în exteriorul școlii și 41% dintre școli au sistem de alarmare antiefracție.
Cu privire la securitatea la incendiu, au autorizație de securitate la incendiu 182 de clădiri și dețin mijloace de stingere a incendiilor, de detectare și alarmare în caz de incendiu 397 de clădiri. Există 36 de clădiri care necesită obținerea de autorizație/aviz de securitate la incendiu, 3 clădiri sunt în curs de obținere și 6 clădiri sunt noi, dar urmează încheierea procesului verbal de recepție.
Cabinete medicale școlare există doar în 30.65% din școlile județului. Majoritatea școlilor care nu au cabinet medical au încheiat protocoale de parteneriat cu diferite cabinete medicale, pentru asigurarea serviciilor medicale pentru elevi.
În privința stării grupurilor sanitare din unitățile de învățământ, se constată că 5,88% dintre școli au grupurile sanitare în curtea școlii și sunt funcționale. De asemenea, în 86,36% din școli sunt asigurate materialele igienico-sanitare pentru perioada primului modul.
94,74% dintre școli dețin autorizație sanitară de funcționare, celelalte (17) fiind în procedură de obținere.
În județul Neamț există 22 de unități de învățământ care dispun de spații de cazare (1858 locuri) și 36 de unități au cantină (3644 locuri). Toate acestea dețin autorizații DSV și DSP.
Numărul de microbuze școlare în stare de funcționare este insuficient. Există 133 mijloace de transport școlar. Dintre acestea, 118 microbuze și 5 autobuze sunt funcționale, iar 10 microbuze sunt nefuncționale. O situație aparte este la Creșa Piatra-Neamț, care are nevoie de un mijloc de transport autorizat pentru transportul alimentelor.
Sinteza problemelor cu care se confruntă școlile privind spațiile școlare:
- La Liceul ,,Carol I”, Bicaz, clădirea a fost reabilitată, este în curs de recepție și nu este autorizata ISU.
- La Școala Primară Rocna, Comuna Icuşeşti, clădirea a fost reabilitată, este în curs de recepție și se fac pregătiri pentru începerea cursurilor în această locație.
- Proiectul de reabilitare a Școlii Gimnaziale Borlești va fi finalizat la sfârșitul lunii octombrie. Elevii vor fi relocați la cele două unități școlare, în două schimburi.
- Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”, comuna Tarcău și Grădinița cu Program Normal Straja, Comuna Tarcău nu au procese-verbale de recepție pentru clădirea nouă, respectiv clădirea reabilitată, pentru a depune dosarele de autorizații ISU și DSP.
- Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi”, Municipiul Piatra-Neamț are nevoie de reabilitarea Corpului B al școlii.
- La Colegiul Național de Informatică, Municipiul Piatra-Neamț trebuie reabilitate toate corpurile de clădire, direcțiunea școlii considerând că aceasta este o urgență.
- Colegiul Tehnic de Transporturi, Municipiul Piatra-Neamț are două corpuri de clădire în proces de reabilitare, corp A și corp Ateliere, funcțional fiind doar corpul B.
- Colegiul Tehnic Forestier, Municipiul Piatra-Neamț are nevoie de reabilitarea grupurilor sanitare.
- Școala Gimnazială nr.2, Municipiul Piatra-Neamț duce lipsă de sală de sport și are un deficit de 9 săli de clasă, iar clădirea Grădiniței cu Program normal nr.1 se află într-un stadiu avansat de degradare.
- Școala Gimnazială nr. 5, Municipiul Piatra-Neamț, Școala Gimnazială nr.8, Municipiul Piatra-Neamț și un corp al Liceului de Arte ” Victor Brauner”, Municipiul Piatra-Neamț se află în proces de reabilitare și în prezent sunt relocate.
Alte probleme semnalate de școli
- Grădinița cu Program Normal Nr. 2, comuna Piatra Șoimului, necesită renovare.
- Creșa Piatra-Neamț are spații insuficiente pentru numărul mare de solicitări.
- Școala Gimnazială Pluton, comuna Pipirig, este în reabilitare totală în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare. Elevii vor învăța în acest an școlar la Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig în urma hotărârii Consiliului de administrație nr. 132 din 11.08.2023.
- Școala Gimnazială, comuna Poienari are nevoie de un sistem de supraveghere pentru a asigura securitatea copiilor și bunurilor.
- Școala Gimnazială ”Carol I”, Municipiul Roman a transmis solicitare către Primăria Municipiului Roman, în vederea asigurării transportului elevilor școlii la Liceul Tehnologic ,,Vasile Sav”, Municipiul Roman.
- La Școala Gimnazială, comuna Stănița nu este apă, iar fântânile la care există conectare nu fac față cerințelor. La Stanița nu există nici apă stradală pentru toalete.
- La Clubul Copiilor, Târgu-Neamț corpul central este clădire de patrimoniu și s-a impus de către ISU și Direcția Județeană pentru Cultură Neamț obținerea autorizației de securitate la incendiu. Au fost solicitate sumele necesare către ISJ Neamț.