Mugur Cozmanciuc: Românii din Diaspora sunt discriminați. Scot bani din buzunar pentru a vota

PSD trebuie să susțină egalitatea reală a dreptului de vot. Românii din Diaspora scot bani din buzunar pentru a vota

Cetățenii românii din străinătate, cărora teoretic Constituția le garantează dreptul fundamental la vot, neîngrădit, egal, sunt discriminați: aceștia trebuie să achite sume considerabile pentru a ajunge la urne. Foarte mulți nu-și permit costurile sau timpul alocat, lucru care înseamnă imposibilitatea de a vota. Toate acestea se întâmplă în timp ce în țară românii au acces neîngrădit la vot, fără costuri, utilizând secțiile de votare din orașe, cartiere sau comune.
În acest sens, menționez că proiectul votului prin corespondență, inițiat de PNL, prevede suportarea cheltuielilor pentru votare de la bugetul de stat, astfel încât românii din străinătate să aibă aceleași cheltuieli cu votarea ca și cei din țară.
Coaliția de guvernare controlată de PSD  blochează de 6 luni acest proiect de lege, deși cunoaște această situație de inechitate în fața legii. Toți cetățenii români trebuie să beneficieze de aceleași drepturi, garantate de statul român prin Constituție, iar votul prin corespondență este o compensare rezonabilă pentru discriminarea celor 3 milioane de cetățeni români din străinătate.
Parlamentarii PNL au intrat în grevă parlamentară japoneză pentru adoptarea proiectului votului prin corespondență, cu scopul de a determina adoptarea de urgență a legii. În acest sens, PNL a cerut procedură accelerată pentru adoptarea legii până la 1 noiembrie, dată care este capitală. Dacă se depășește această dată, alegerile parlamentare din 2016 vor fi viciate, iar dreptul la vot al românilor din afara granițelor va fi obstrucționat.
Coaliția majoritară trebuie să facă un minim efort pentru românii din afara granițelor în contextul în care proiectul  PNL al legii votului prin corespondență este ”la cheie”, acesta fiind depus în Parlament de mai bine de jumătate de an.
Mugur Cozmanciuc
Vicelider al grupului PNL din Camera Deputaților
Co-președinte PNL Neamț
PUBLICITATE