„Moșii de iarnă” sau Sâmbăta Morților – tradiții și obiceiuri

Moșii de iarnă, Pomenirea Morților sau Sâmbăta Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. 

În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei trecuți la domnul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Oamenii spun că sufletele morților vin pe pământ în această zi, credincioșii dau de pomană mâncare gătită.

Cei trecuți în neființă vin în această zi și se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în așa fel încât să le ajungă pentru un an întreg.

În această zi se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci. Nu trebuie să lipsească apa, coliva și lumânările.

În Muntenia, se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, să se pună și un bănuț care să fie dat celui mai sărman om din sat, pentru a aduce spor.

În Banat, înainte de a se pleca la biserică, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele. După slujbă se împart vase cu cotoroage, un fel de piftie care poate conține și afumătură de porc.

În Transilvania, se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conțină, pe lângă vinul și coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, numită ”pupi” (un chec cu mere).

Pe vremuri, se organizau hore pentru ca tinerii necăsătoriți să-și poată întâlni perechea. De Moșii de iarnă nu se mătură gunoiul afară pentru că, se spune, “ajunge în gura morților”.

Cei bătrâni își aduc aminte ca Moșilor de iarnă li se mai spunea și Moșii de piftii și sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi în care se mâncau răcituri sau piftii.

De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, aceasta zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.

PUBLICITATE