Monolitul de la Piatra-Neamț – vedeta anului

Apărut din senin și dispărut în același fel, monolitul de la Piatra-Neamț a ajuns „vedetă” internațională.

Structura apărută săptămâna trecută pe platoul Bâtca Doamnei din Piatra-Neamț, la câteva sute de metri de cunoscutul sit arheologic al cetății dacice Petrodava, a vrut să fie o copie a monolitului găsit în deșertul Utah din SUA și care a dispărut la fel de de misterios cum a apărut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Structura de lângă cetatea dacică avea aproximativ patru metri, era confecţionată din tablă, cu secţiune triunghiulară, iar una dintre feţe era îndreptată spre Ceahlău. Ca să intrige şi mai mult, pe toată structura de metal se puteau observa spirale, ele fiind realizate cu o pânză de flex.

Astfel, monolitul a intrat în atenția presei internaționale

ABC News a scris despre bucata metalică din Neamț: „Monolitul descoperit în Utah a dispărut misterios peste noapte, o structură similară a fost văzută în România”.

Totodată, Daily Mail a scris: „Acum un misterios monolit în stilul Arthur C. Clarke a apărut în România după ce o inexplicabilă structură din metal a dispărut din Utah – deci, cine (sau ce) a pus-o acolo?”.

Și New York Post a preluat informaţia publicată de britanici.

Sky News a preluat informaţia despre monolitul din apropiere de situl arheologic al cetăţii dacice Petrodava, la fel şi TMZ, The Sun, Mirror şi The Telegraph.

Primarul de Piatra-Neamț – „Au fugit cu OZN-urile de acasă și au luat monolitul”

„Presupunerea mea este că niște adolescenți extratereștri, obrăznicuți și teribiliști, au plecat de-acasă cu OZN-ul părinților și au început să planteze monoliți metalici prin lume.

Mai întâi în Utah și apoi la Piatra Neamț. Sunt onorat că au ales orașul nostru.

Aș fi apreciat mai mult gestul lor îndrăzneț dacă ar fi respectat regulile și ar fi urmat pașii legali pentru obținerea autorizației de construire. Vom încerca să lămurim situația juridică a monolitului și să îi descoperim pe neobrăzați.”

Direcţia pentru Cultură și Poliția Neamț, vrea să afle cine a amplasat monolitul într-o zonă protejată

Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ continuă demersurile pentru a afla cine e proprietarul terenului cu pricina, dacă ştie ceva despre ciudata construcţie, alt aspect care va fi verificat fiind dacă s-au adus distrugeri în zona de protecţie a sitului arheologic cetatea Petrodava.

Rocsana Josanu, de la Direcţia judeţeană de Cultură Neamţ, a declarat că a fost începută o anchetă privind apariţia acesteia.

„Se află pe o proprietate privată, dar încă nu ştim cui îi aparţine monolitul.

Este într-o zonă protejată a unui sit arheologic. Înainte ca ceva să fie instalat acolo, este necesară permisiunea instituţiei noastre, care trebuie să fie aprobată de Ministerul Culturii

Poliţia face cercetări în acest caz, deoarece a fost o lucrare ilegală într-un loc protejat, care trebuia să aibă un aviz de la Direcţia pentru Cultură sau de la  ministerul de resort.

PUBLICITATE