Modificări în spitalele din Neamț! Noi măsuri pentru creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Neamţ a aprobat, astăzi, noi măsuri pentru creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 pozitivi, în spitalele din judeţul Neamţ.

Astăzi s-au aprobat măsurile propuse de Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru creşterea numărului de paturi destinate pacienţilor COVID-19 pozitivi, în spitalele din judeţul Neamţ (vezi mai jos modificările pe fiecare spital).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit documentului transmis de prefectura Neamț, se impune respectarea „Planului Județean de reziliență al rețelei sanitare din județul Neamţ față de recrudescența COVID-19” cu privire la numărul de paturi A.T.I. stabilit pe fiecare unitate sanitară.

Planul Județean de reziliență al rețelei sanitare din județul Neamţ față de recrudescența COVID-19 va fi actualizat de Direcția de Sănătate Publică Neamț, ori de câte ori este nevoie, în funcție de situația epidemiologică la nivelul județului Neamţ.

În cazul deficitului de medici, pentru secțiile A.T.I. – Covid-19, sau alte secții medicale care acordă asistenţă medicală pacienţilor confirmaţi/ suspecţi COVID-19, unitățile sanitare vor lua măsuri de informare a Direcției de Sănătate Publică Neamţ.

Direcția de Sănătate Publică Neamţ va transmite solicitările primite de la unitățile sanitare cu privire la deficitul de medici Centrului Județean pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției Neamţ, care, ulterior, vor fi înaintate spre soluționare Centrului Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției.

Modificările adoptate de CJSU sunt:

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț

Mărirea numărului de paturi alocate Secției de Boli Infecțioase la 280 de paturi distribuite în felul următor, în Pavilioanele care alcătuiesc spitalul:

  • Pavilion Boli Infecțioase -50 paturi pacienți Covid-19 pozitivi
  • Pavilion Boli Interne – 171 paturi pacienți pozitivi și suspecți

Ca urmare a Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 753/2021, pentru asigurarea serviciilor medicale pentru pacienții Covid-19 în Secțiile OG, Psihiatrie și Pediatrie se dispun următoarele:

  • Pavilion Pediatrie -14 paturi pentru Covid-19 pozitivi și 6 paturi pentru suspecți
  • Pavilion Psihiatrie – 10 paturi pozitivi și suspecți
  • Secția OG -10 paturi suspecți și pozitivi
  • Secția ATI- 17 paturi pentru Covid-19 pozitivi în Unitatea Modulară ATI, astfel se măreşte capacitatea de la 12 paturi la 17 paturi Covid-19 pozitivi

Spitalul Orășenesc  Sf. Dimitrie Tg. Neamț

In prezent, în structura secției de Boli Infecțioase sunt alocate 25 de paturi, din care 15 paturi alocate pentru pacienții Covid-19 conform OMS 434/2021 și 4 paturi de suspecți Covid-19, astfel, în situația unui nou val pandemic se poate suplimenta nr. total de paturi alocate pacienților Covid-19 la 25 de paturi.

Stația de oxigen deținută în prezent produce un debit de oxigen 100L/min, asigurând doar 20 de surse de oxigen cu un debit mediu de 5L/min, concomitent, pe tot spitalul.

In cazul în care numărul de pacienți Covid-19 este în creștere și stația de oxigen funcțională în prezent nu face față debitului de oxigen necesar, se impune asigurarea unei finanțări de 35000 lei pentru revizia și repunerea în funcțiune a stației de oxigen nefuncționale deţinută de către unitatea sanitară.

Secția OG în situația unui nou val pandemic își poate mări capacitatea de la 2 paturi la 4 paturi COVID-19

Secția Pediatrie în situația unui nou val pandemic își poate mări capacitatea de la 6 paturi la 8 paturi COVID-19

Compartiment ATI – în situația unui nou val pandemic își poate mări capacitatea de la 1 pat la 5 paturi COVID-19, în prezent este lipsă linia de gardă.

S-a înaintat cerere la CJCCI  pentru 3 medici ATI.

Spitalul Municipal de Urgență Roman

Solicită modificarea de structură cu mărirea numărului de paturi a Compartimentului de Pneumologie de la 10 paturi la 70 de paturi devenind astfel secție. Modificarea va fi valabilă în perioada în care numărul de pacienți COVID pozitivi va fi mai mare sau egal cu 30 pe zi, internați în Pneumologie. Paturile vor fi luate astfel:

  • 10 paturi de la Compartiment ORL ,
  • 10 paturi de la Compartiment Oftalmologie,
  • 20 paturi de la Secţia OG,
  • 4 paturi de la Secția Neonatologie,
  • 8 paturi de la Secția Medicină Internă,
  • 8 paturi de la Compartiment Endocrinologie.

Tot în acest sector vor fi internați și pacienții Covid-19 pozitivi de pe alte specialități (12 paturi), în total fiind destinate pacienților Covid-19 pozitivi 82 de paturi.

Secția OG mai poate aloca un pat Covid-19 pe lângă cele 20 de paturi care vor contribui la mărirea numărului de paturi din Compartimentul de Pneumologie.

Secția Psihiatrie  cu un număr de 50 de paturi – 0 paturi Covid-19.

Secția Pediatrie cu un număr de 74 de paturi – 4 paturi Covid-19.

Secția ATI cu un număr de 20 de paturi din care 4 paturi Covid-19 și 2 paturi suspecți Covid-19 are 20 surse de oxigen.

Spitalul Sf. Ierarh Nicolae Bicaz menține Planul de reziliență deja existent.

Spitalul de Psihiatrie Sf. Nicolae Roman nu poate mări capacitatea de Internare a bolnavilor, nu internează pacienți Covid-19, aceștia fiind internați doar la Secția de psihiatrie la Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În prezent se efectuează lucrări de reabilitare termică a clădirii într-un proiect European.

Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani  – în data de 16.09.2021 a cerut  modificare de structură cu privire la mărirea numărului de paturi de la 16 la 42 de paturi destinate Covid-19, pentru care s-a primit aviz D.S.P, cu posibilitatea extinderii de la 01.10.2021.

HCJSU nr. 90 din 23.09.2021_plan spitale
Anexă la HCJSU nr. 90_2021
PUBLICITATE