Moaștele Sfintei Teodora de la Sihla ar putea ajunge în țară, la schimb cu rămășițele unor eroi ucraineni

Ucraina ar putea oferi moaștele Sfintei Teodora de la Sihla în schimbul rămășițelor eroilor naționali Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk, potrivit unei declarații comune emise după o întâlnire de nivel înalt între cei doi premieri, Marcel Ciolacu din România și omologul său ucrainean, la Kiev.

Potrivit agenției de presă Basilica a Patriarhiei Române, Ucraina este dispusă să ofere României moaștele Sfintei Teodora de la Sihla în schimbul rămășițelor eroilor naționali Ivan Mazepa și Pylyp Orlyk.

Declarația comună a fost emisă după o ședință de guvern comună între Ucraina și România care a avut loc la Kiev.

În cadrul acestei întâlniri, cei doi premieri au recunoscut „importanța demersurilor pentru organizarea căutării moaștelor Sfintei Teodora în Ucraina și a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk și Ivan Mazepa în România.”

Sfânta Teodora de la Sihla este cunoscută pentru viața sa dedicată credinței și a trăit în timpul domniei lui Vasile Lupu. Corpul său a rămas inițial într-o peșteră din județul Neamț, unde și-a petrecut viața de călugăr, dar în timpul ocupației rusești a Principatelor Române, a fost dus la ansamblul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev.

Moaștele Sfintei Teodora au fost obiectul unor încercări anterioare de a fi aduse în România, inclusiv în 1992, în timpul canonizării Cuvioasei Teodora, însă fără succes.

Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1709 și un erou național în Ucraina. El a fost un opozant înfocat al rușilor și este considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor. Deși a fost înmormântat în Biserica Sf. Gheorghe din Galați, mormântul său a dispărut odată cu demolarea bisericii în 1962.

Pylyp Orlyk a fost un „cazac legendar” și membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa. El a decedat în 1742 la Iași.

PUBLICITATE