Mitropolia Moldovei va da, în acest an, dispensă pentru nuntă în post. Dispensa se referă doar la Taina Sfintei Cununii

Decizie fără precedent luată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru acest an. Nunțile pot avea loc și în post, cu o sigură condiție: să se obțină dispensă de la Mitropolie. Dispensa se referă doar la Taina Sfintei Cununii.

S-a luat această decizie din cauza pandemiei, care a făcut ca în ultimii doi ani ceremoniile să fie amânate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Dispensa se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea acestei dispense din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Mitropolia dă dispensă, însă, doar pe anul 2022 și dă asigurări că nu se va crea vreun precedent.

„În ultimii doi ani, multe nunți s-au amânat din cauza pandemiei, astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, la localuri, înțelegem că este limitată.

În acest context, tinerii care vor să se căsătorească, vin la noi, la Mitropolie, pentru a solicita o dispensă referitoare la oficierea Tainei Cununiei și în zilele de post.

În primă fază, noi îi îndemnăm să schimbe data nunții, acesta fiind primul pas.

Dacă acest lucru nu se poate, motivat, așa cum am spus, de situația ultimilor doi ani de pandemie, fie au plătit un avans la local, bani pe care îi pot pierde, fie au un contract ferm încheiat pe care nu-l pot modifica unilateral, Biserica vine în sprijinul acestora pentru a se putea oficia Taina Sfintei Cununii.”, a declarat Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pentru stiri-neamt.ro.

Acesta a precizat, totodată, că dispensa se referă doar la Taina Sfintei Cununii, şi nu la petrecerea de după.

„Atenție! Noi nu dăm dispensă pentru mâncare şi băutură, adică pentru ceea ce ţine de partea de petrecere, ci pentru Cununia religioasă, un pogorământ prin dispense în conformitate cu canoanele Bisericii, o manifestare concretă a atitudinii de condescendenţă, de înțelegere, faţă de acești tineri”, a mai precizat Lucian Apopei.

PUBLICITATE