Ministrul Sănătății, noutăți despre legea carantinei. Asimptomaticii, internați 48 de ore

Nelu Tătaru a declarată, în această seară, după discuțiile de la Senat, că asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluție. 

„Se va merge pe internarea asimptomaticilor cu evaluare de maximum 48 de ore şi decizia de izolare la domiciliu pentru 14 zile, dacă vorbim de COVID-19. Medicul curant va avea posibilitatea de a-şi susţine diagnosticul pus, DSP-ul va da actul administrativ după cele 48 de ore de evaluare în spital. Persoanele infectate simptomatice vor fi internate în spital, cu posibilitatea externării la ameliorarea simptomelor”

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Ministrul Sănătății a precizat că această lege se referă la „tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

El a mai spus că amenzile nu s-au stabilit încă, dar că vor fi acelea din Legea 55 privind starea de alertă şi prevăzute în Codul Penal.

Întrebat ce se întâmplă cu persoanele după ce au făcut testul și până la aflarea rezultatului, Nelu Tătaru a spus că „stau în izolare până obțin rezultatul”.

DSP va fi cel care va da și actul administrativ la 48 de ore, dacă rămâne internat, dacă pleacă la domiciliu în izolare. Medicul propune și recomandă. Decizia administrativă este luată de DSP”, a subliniat Tătaru.

Tătaru a mai spus că se va face carantina bunurilor pentru dezinfecţie, apoi bunurile se restituie.

Despre minori, ministrul Sănătății a spus că aceştia vor rămâne în custodia familiei, până la gradul 4.

Totodată, potrivit acestuia, pacienţii vot putea refuza tratamentul pentru Covid-19, pe proprie răspundere.

PUBLICITATE