Ministrul Sănătăţii: „Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat astăzi, 8 august, că românii cu vârsta sub 40 de ani ar trebui să meargă cât mai repede să-și ridice pastilele de iodură de potasiu.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile.

Este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există cerere pentru pastilele de iod, Rafila a răspuns: „Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescriăție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”.

Declarația ministrului vine în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. În atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații.

Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.

Ministerul Sănătății precizează că distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății

Mai multe informații puteți găsi: https://www.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

PUBLICITATE