Ministrul Sănătății, despre vaccinarea anti-Covid și valul al doilea de îmbolnăviri

Valul doi de îmbolnăviri cauzate de noul coronavirus nu va avea amploarea primului val, a declarat, astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la Digi 24. Totodată, ministrul susține că la momentul apariţiei unui vaccin anti-COVID nu va putea fi introdusă măsura obligativităţii vaccinării, ci doar recomandarea efectuării acestuia.

Eu cred că al doilea val nu va mai fi ca acest prim val, dar noi trebuie să fim pregătiţi pentru absolut orice. (…) Facem tot posibilul să nu mai ajungem într-o perioadă ca aceasta. Nu ştiu dacă un medic se întâlneşte de două ori în viaţă cu ce s-a întâmplat acum. Nu ştiu dacă o economie trece de două ori într-o sută de ani prin ce trece acum”, a declarat ministrul Sănătăţii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Tătaru a menţionat că ar recomanda imunizarea cu vaccinul anti-COVID, atunci când acesta va exista, dar că nu crede că această imunizare ar trebui să fie obligatorie.

„Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor.(…) Ca şi vaccinul antigripal, ca şi vaccinul anti-COVID, le recomand (…) Este o patologie pe care o să o avem un an sau doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an (…) Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe două-trei sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală.” – a mai spus ministrul.

Ministrul a subliniat, însă, că susţine „vaccinarea obligatorie” pentru alte afecţiuni.

Dacă ne uităm în urmă, unde tot ce a însemnat vaccin, a început să capete şi un curent antivaccinist – nu sunt de acord. Tot ce a însemnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le ştim, sunt total de acord. (…) Uitaţi-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiţi-vă că ne întoarcem în timp, la reapariţia maladiei într-o anumită populaţie, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aş explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viaţa unui copil, cu o patologie pe care nu o poţi controla. Argumentele pe care le pot da ca medic şi ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a mai adăugat ministrul

PUBLICITATE