Ministrul Sănătății, despre controversele privind raportarea deceselor

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat ieri seară, la B1 TV, că în România se raportează toate decesele pacienților infectați cu noul coronavirus, indiferent dacă virusul a fost cel care a dus direct la moartea acestora. Tătaru a clarificat că factorul declanșator ale acestor decese este infecția cu COVID-19.

Potrivit ministrului, 87% dintre persoanele decedate săptămâna trecută, diagnosticate ca fiind infectate cu noul coronavirus, aveau comorbidităţi (alte afecțiuni).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Noi ne-am propus să raportăm toate persoanele vindecate, dar şi cele decedate, care au fost infectate cu coronavirus.

Uitaţi-vă că, în ultima săptămână, 87% din cazurile de deces aveau comorbidităţi. Acea boală, leucemia sau boala cronică, nu o avea de ieri, să spun că astăzi a fost momentul în care acea boală a decompensat.

Un cumul de factori – infecţia cu coronavirus, precum şi bolile coexistente – au dus la deces” – a spus Nelu Tătaru la B1 TV.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că sunt şi persoane care au decedat doar din cauza infecţiei cu noul coronavirus, ca urmare a unei insuficienţe multiple de organ.

Este vorba despre acele persoane care nu au comorbidități și care se găsesc cu insuficiență multiplă de organe iar necropsia dezvăluie modificările organelor.

„În ultima săptămână, 87% dintre cei decedaţi sunt și cu comorbidităţi. Practic doar 13% au doar infecţia cu coronavirus” – a precizat ministrul.

Nelu Tătaru a adăugat că sunt ţări în Europa, care raportează doar decesele persoanelor infectate cu coronavirus și care nu sufereau de alte afecţiuni.

„De exemplu, Germania nu raportează decât cele strict care sunt depistate cu Covid-19, fără comorbidităţi. Cele care au fost cu boli cronice sau neoplazice nu le raportează ca şi decedaţi” – a mai spus Nelu Tătaru.

Acesta a mai adăugat că noul coronavirus este un factor declanșator al deceselor.

”Noi am făcut o evaluare pentru lunile ianuarie, februarie și martie a deceselor din spitale pe care le-a avut. Fluctuațiile sunt foarte mici anul trecut față de acest an, aproape neînsemnate ca număr de decese, dar avem un factor declanșator, infecția cu coronavirus.

Dacă ne uităm în celelalte state în care vedem și o mie de decese pe zi, atunci putem să ne punem niște întrebări, parcă anul trecut nu aveau acele o mie de decese pe zi.

Sunt decizii conform Organizației Mondiale a Sănătății care ne cerea să raportăm orice infecție COVID și atunci noi o raportăm, inclusiv la cei decedați.” – a mai declarat ministrul.

PUBLICITATE