Ministrul Apărării: România nu ar intra în război dacă Rusia ar invada Ucraina

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării, a declarat la Prima TV că România este membră NATO și nu este în situația de a intra în război în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, pentru că această țară nu este membră NATO.

Dîncu a fost întrebat dacă românii ar trebui să se teamă că vor fi încorporaţi, în contextul situaţiei din regiune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente pragmatice. În primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem, Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina.

Pentru că, a spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibila intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră NATO, aşa funcţionează solidaritatea NATO.

Ucraina nu este, încearcă să devină membră NATO, dar nu are, încă, acest statut”, a declarat Ministrul Apărării, ieri, la Prima TV

El a mai declarat că nici măcar Ucraina nu şi-a mobilizat rezerviştii.

Totodată, ministrul a precizat că pentru cei care vor să facă armata există variante derulate de MApN.

„De exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO în care, pentru a suplimenta forţa de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviştii care există, avem nevoie şi de rezervişti care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată şi care beneficiează şi de anumite resurse, de o soldă pe timpul cât îşi desfăşoară activitatea ca şi civili la locul lor de muncă”, a declarat Dîncu.

PUBLICITATE