Militarii din Neamț, ultima structură românească prezentă în Afganistan

Ultima structură românească prezentă în teatrul de operaţii din Afganistan a fost asigurată de Batalionul 634 Infanterie ,,Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra-Neamţ, comandat de locotenent-colonelul Vasile Mironescu.

Militarii nemţeni, alături de forţele Coaliţiei internaţionale, au executat misiuni de securizare a Bazelor Aeriene Bagram şi Kandahar, misiuni specifice de protecţia forţei şi activităţi de redislocare în ţară a detaşamentelor de militari şi a echipamentelor specifice misiunii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astăzi, 21 iulie, începând cu ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti va avea loc ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

La eveniment va participa şi un detaşament al unităţii noastre, alături de celelalte structuri militare ale Armatei României, care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în prezent.

Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militarii răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan.

Dispozitivul de defilare va include şi un detaşament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operaţii.

Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe, iar formaţii de aeronave vor survola monumentul.

Batalionul de Protecţie a Forţei ,,Jderii”, aşa cum a fost cunoscut batalionul nostru în această misiune, a fost dislocat în teatrul de operaţii din Afgansitan în luna februarie a acestui an.

A fost pentru prima dată în istoria batalionului cand unitatea a executat o misiune în format complet într-un teatru de operaţii.

Vă reamintim faptul că în anul 2013, o companie din batalion a fost dislocată în Afganistan timp de 6 luni, pentru asigurarea securităţii acestei zone.

Între anii 2002 şi 2021, Armata Română a dislocat peste 32.000 de soldaţi în Afganistan, participând la mai multe misiuni NATO desfăşurate în această ţară, cum ar fi Operaţia Enduring Freedom (OEF), ISAF şi Misiunea Resolute Support (RSM).

România a fost una dintre ţările cu cea mai mare contribuţie de trupe în cadrul misiunilor NATO din Afganistan, fiind al 6-lea contribuitor la efortul general de pace şi stabilitate din Afganistan.

În aproape 20 de ani de prezenţă continuă în Afganistan, România a avut partea sa de sânge: 27 de militari au căzut la datorie şi aproximativ 200 au fost răniţi în operaţiile de luptă împotriva insurgenţilor.

PUBLICITATE