METEO: Cum va fi VREMEA până pe 9 iunie. Vreme instabilă, cu zile călduroase

Vremea va continua să fie instabilă în următoarele două săptămâni, cu episoade de zile călduroase ce vor alterna cu perioade de răcoare, începând chiar din prima zi a acestei săptămâni, în timp ce ploile îşi vor face simţită prezenţa la nivelul întregii ţări din data de 28 mai, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  27 mai – 9 iunie 2019

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

MOLDOVA

În primele trei zile media temperaturii maxime va fi de 28 de grade, iar din data de 30 mai, temperatura aerului va marca o scădere, astfel încât media va scădea până spre 21 de grade în data de 02 iunie. Apoi, până la sfârșitul intervalului, tendința temperaturilor diurne va fi de creștere, iar spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea la un regim termic normal, cu maxime de până la 25…26 de grade. Până în data de 01 iunie minimele termice nu vor avea variații semnificative de la o zi la alta și se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior temperatura aerului va scădea ușor, până la 12 grade în data 02 iunie, apoi tendința va fi de creștere spre valori de 13…14 grade, în medie.

Vor fi perioade de timp în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată, cu o probabilitate de manifestare mai ridicată în intervalul 30 mai-05 iunie

LA MUNTE

La începutul intervalului, temperaturile vor avea valori maxime, în medie, de 17…18 grade și minime de 9…10 grade. Apoi vremea se va răci, astfel că în data de 2 iunie vor fi medii ale temperaturilor maxime de 12…13 grade și de 5…6 grade ale minimelor. Apoi, tendința va fi de încălzire, până spre medii ale maximelor de 15…16 grade și medii ale minimelor, în medie de 7…8 grade, la sfârșitul intervalului.

Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de referință, iar local cantitățile de apă vor fi mai însemnate.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE