METEO: Cum va fi VREMEA până pe 5 mai. Vreme caldă de Paște

Vremea se va încălzi şi se va apropia de mediile climatologice normale ale perioadei, însă probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor rămâne ridicată mai mult în timpul acestei săptămâni, până spre data de 27 aprilie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  22 aprilie – 5 mai 2019

MOLDOVA

În prima săptămână temperatura aerului va marca o creștere, astfel încât maximele diurne vor atinge 22 de grade pe 26 aprilie, pornind de la o valoare medie regională de 12 grade în prima zi de prognoză. Apoi variațiile termice vor fi nesemnificative, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 20…21 de grade, posibil ușor mai ridicate în zilele de 30 aprilie și 1 mai. Temperaturile nocturne vor fi și ele în creștere treptată, de la 3…4 grade în primele două zile la 8 grade, în medie regională, în data de 27 aprilie. Ulterior acestei date regimul termic nu se va modifica semnificativ.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului și în perioada 27 aprilie – 05 mai.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod normal în primele două zile ale intervalului de referință și se vor înregistra valori termice diurne în medie de 4…5 grade, apoi se va încălzi de la o zi la alta, până în data de 26 aprilie, când sunt prognozate temperaturi maxime de până la 14 grade. Ulterior temperatura aerului va scădea ușor și până spre finalul intervalului maximele diurne se vor încadra între 10 și 12 grade. Până în data de 24 aprilie, temperatura minimă va fi negativă și se va situa, în medie, între -2 și 0 grade. După această dată, temperatura aerului va crește treptat, cu ușoare fluctuații termice și se va încadra în general între 2 și 4 grade.

Local și temporar vor fi precipitații, iar cel mai probabil în 22 și 23 aprilie, iar după data de 27 aprilie acestea se vor semnala pe arii extinse și vor fi mai însemnate cantitativ. Excepție vor face zilele de 24 și 25 aprilie, când doar izolat și trecător vor fi precipitații. Acestea vor fi mixte în special în primele două zile ale intervalului de referință, iar în rest va ploua.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE