METEO: Cum va fi VREMEA până pe 5 ianuarie

Vremea va continua să se menţină mai caldă decât ar fi normal pentru finele lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie, însă probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor (sub formă de ploaie, mixte sau ninsoare) va creşte din ce în ce mai mult, în majoritatea regiunilor, după data de 23 decembrie

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL 24 DECEMBRIE 2019 – 5 IANUARIE 2020

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

MOLDOVA

Până în jurul datei de 28 decembrie, valorile de temperatură vor fi în scădere treptată, însă vor continua să se situeze peste cele normale în această perioadă a anului.

Astfel, cele maxime diurne vor fi, în medie, de 4…8 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre -1…3 grade.

Pentru perioada 29 decembrie – 2 ianuarie estimările prognostice indică o probabilitate mare pentru înregistrarea unor temperaturi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu valori diurne de 0…3 grade și nocturne de -6…-3 grade, mediat regional.

Ulterior, în ultimele zile ale intervalului de referință, tendința este de încălzire ușoară a vremii.

Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată în prima parte a intervalului, dar cu precădere în jurul datelor de 23 și 28 decembrie.

LA MUNTE

Temperaturi pozitive se vor mai înregistra doar la începutul intervalului de prognoză, când se va înregistra o medie termică de 3 grade.

Apoi regimul termic va fi caracterizat de temperaturi negative, atât noaptea cât și ziua, cu cele mai scăzute valori, respectiv -6 grade ziua și -12 grade noaptea, în jurul datei de 31 decembrie, după care va urma o ușoară creștere a valorilor termice, care se vor menține însă sub limita de îngheț.

Probabiltatea pentru precipitații va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE