METEO: Cum va fi VREMEA până pe 23 decembrie. Prognoza meteo pe două săptămâni

Valorile termice diurne vor rămâne, în general, peste normele climatologice ale perioadei, iar la nivel de precipitaţii probabilitatea de producere a acestora – mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă – va fi constantă pe parcursul următoarelor două săptămâni (10 – 23 decembrie), arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  10 – 23 decembrie 2018

MOLDOVA

În prima săptămână de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul celor normale acestei perioade din an, cu maxime de 0…5 grade și minime de -6…-2 grade, în medie regională, temperaturi mai mici fiind posibile în nopțile din perioada 13-15 decembrie. Pentru cea de-a doua parte a intervalului de referință, sunt estimate temperaturi în creștere, cu o probabilitate relativ mare ca în special valorile diurne să se situeze peste cele climatologic specifice după mijlocul lunii decembrie.

Probabilitatea pentru precipitații va fi mai mare după data de 15 decembrie, cu toate acestea și în prima săptâmână se vor semnala ploi, lapoviță sau ninsori, însă doar trecătoare și pe spații restrânse.

LA MUNTE

Până în jurul datei de 15 decembrie, temperaturile vor fi în scădere, caracterizând o vreme rece. Valorile diurne vor fi negative în toată zona montană și vor râmâne la pragul de ger (-10 grade) la altitudini de peste 1600 m. Minimele nocturne vor coborî spre o medie de -14…-12 grade. Estimările prognostice indică după data de 16 decembrie o creștere de temperatură ce va determina, cu probabilitate relativ mare, un regim termic în general peste cel normal în a doua jumătate a lunii decembrie.

Precipitațiile (predominant ninsori în prima parte a intervalului, apoi mixte) se vor semnala local, vor avea caracter temporar și, în general, vor fi slabe cantitativ.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE