METEO: Cum va fi VREMEA până pe 19 mai. Ploi aproape zilnic

Temperaturile aerului vor fi în scădere în următoarele două zile în majoritatea regiunilor ţării, atât pe timpul zilelor, cât mai ales pe durata nopţilor, iar ploile vor fi prezente aproape zilnic, mai intens după data de 12 mai, potrivit estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  6 – 19 mai 2019

MOLDOVA

În primele două zile de prognoză vremea se va răci accentuat, la început în nord apoi și în restul regiunii, iar marți (7 mai), media temperaturilor maxime va fi de cel mult 10…11 grade, cu mult mai mică decât în mod normal la această dată. Până joi (9 mai) se va încălzi, în medie cu 8 grade, apoi mediile maximelor termice vor oscila în general între 18 și 20 de grade. În scădere semnificativă vor fi și temperaturile minime, astfel încât în dimineața zilei de joi (9 mai), media va fi de 4 grade. În 10 mai, dimineața, media minimelor termice va fi de 8 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații termice semnificative.

Vor fi averse pe arii mai extinse în zilele de 6 și de 7 mai și din nou după data de 9 mai.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va scădea de la 9 grade, în ziua de 6 mai, până spre 2 grade în ziua de 7 mai, când vremea va fi deosebit de rece. Apoi, valorile termice diurne vor fi în creștere, astfel încât în perioada 9-18 mai vor oscila în medie între 6 și 10 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 12 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 și 3 grade, exceptând nopțile din perioada 7-9 mai, când media acestora se va situa sub pragul de îngheț spre -3…-1 grad.

Temporar va ploua în cea mai mare a intervalului, iar în cursul zilei de 6 mai și în noaptea de 6/7 mai cantitățile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ se vor semnala și în perioada 12-14 mai. De asemenea, începând din noaptea de 6/7 mai și pe parcursul zilei de 7 mai, vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1800 m, va ninge.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE