METEO: Cum va fi VREMEA până pe 14 iulie. Regimul termic va fi apropiat de cel normal

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni că regimul termic va fi apropiat de cel normal, în primele zile ale acestei săptămâni fiind vreme caniculară, relevă estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  1 – 14 iulie 2019

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

MOLDOVA

După primele două zile caniculare, caracterizate de maxime termice a căror medie va atinge 35…36 de grade, vremea se va răcori, astfel încât între 4 și 14 iulie regimul termic va fi apropiat de cel normal, concretizat printr-o valoare mediată la scara întregii regiuni de aproximativ 28 de grade. Media temperaturilor minime va avea o evoluție similară, cea mai ridicată medie va fi de 19 grade, pe 2 și 3 iulie, iar cele mai scăzute valori, de 15…16 grade, se vor înregistra în intervalul 4 – 14 iulie.

Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai mare spre jumătatea primei săptămâni și, din nou, după 9 iulie.

LA MUNTE

Valorile termice maxime vor fi ridicate la începutul primei săptămâni a intervalului de prognoză, când se va consemna o medie de 26…27 de grade, apoi temperaturile diurne vor marca o scădere și, între 4 și 14 iulie, se vor situa în mod constant în jurul unei valori de 18 grade. Temperaturile minime vor fi de aproximativ 10 grade, în medie, exceptând primele nopți ale intervalului, când nu vor scădea sub o valoare medie în jurul a 16 grade.

Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse acestea se vor semnala în intervalele 3 – 5 iulie și, respectiv, 10 – 14 iulie.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE