METEO: Cum va fi VREMEA până pe 12 mai. Vremea se răceşte în următoarele două-trei zile

Vremea se va răci în următoarele zile în majoritatatea regiunilor ţării, temperaturile maxime coborând spre 13 grade în Transilvania, urmând ca, de săptămâna viitoare, temperaturile să înceapă să crească până la maxime de 22 de grade în Muntenia, potrivit Estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 29 aprilie – 12 mai, publicate astăzi de Administraţia Naţională de Meteorologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR
ÎN INTERVALUL  29 aprilie – 12 mai 2019

MOLDOVA

În primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 15 grade, apoi procesul de încălzire va avea ca rezultat, în datele de 3 și 4 mai, o medie regională a temperaturilor maxime de 20 de grade. Se estimează o nouă răcire până pe 6 mai, spre 13 grade, în medie, dar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 21 de grade, apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni. În prima săptămână, temperaturile nocturne vor avea mici variații în jurul mediei de 7 grade, apoi vor urma 3 nopți mai reci, cînd media lor se va situa în jurul a 5 grade, iar ulterior datei de 8 mai, tendința minimelor termice va fi de creștere spre medii de 7 grade la sfârșitul intervalului de prognoză.

Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse și mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil și în intervalul 5-7 mai. În celelalte zile, pe spații mici vor fi ploi de scurtă durată, cu probabilitate mai ridicată de apariție după-amiaza și seara.

LA MUNTE

Vremea se va răci ușor în primele două zile ale intervalului de referință astfel încât pe 1 mai se vor înregistra maxime termice diurne în medie de 6…7 grade, apoi se va încălzi până în data de 4 mai, când sunt prognozate temperaturi maxime, în medie, de până la 10 grade. În intervalul 5-7 mai, temperatura aerului va avea valori diurne mai scăzute, cu o medie regională a maximelor în jurul a 4 grade. Ulterior, această medie va crește ușor și treptat până la finalul intervalului de prognoză, când va atinge 10 grade. Media temperaturilor minime se va situa, în prima săptămână, între 0 și 2 grade. Cele mai reci nopți se vor consemna în intervalul 6-8 mai, iar după aceea temperaturile nocturne vor fi în creștere, de la o medie în jur de -2 grade spre 1…2 grade în diminețile de 11 și 12 mai.

Local și temporar aproape zilnic se vor semnala precipitații, mixte la altitudini mari și predominant ploi în rest. Cel probabilitate ridicată, în 30 aprilie și pe 5 mai, acestea vor fi pe arii extinse și mai însemnate cantitativ.

Prognoza meteo pentru toate regiunile – AICI

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

PUBLICITATE