METEO: Cod portocaliu și galben de ninsori, până duminică

Direcția Regională de Drumuri și Poduri atenționează conducătorii auto și turiștii care în acest weekend doresc să se deplaseze spre Valea Prahovei și sudul țării cu privire la necesitatea unor măsuri suplimentare de precauție, din cauza înrăutățirii condițiilor climatice.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi, 14 decembrie, o avertizare meteo de ninsori, lapoviță, ploi și polei, în special pentru partea de vest a țării, dar care va atinge și regiunea Moldovei.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 19 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și polei

În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori. Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania vor fi precipitații mixte și se va forma polei. Local, precipitațiile vor fi importante cantitativ.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Interval de valabilitate: 14 decembrie, ora 23 – 16 decembrie, ora 18
Fenomene vizate: ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului

      În intervalul menționat, în Banat, cea mai mare parte a Crișanei, vestul și sudul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei, jumătatea de nord a Munteniei, precum și în zona Carpaților Meridionali. Occidentali și de Curbură vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat consistent de zăpadă. Local se vor cumula 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 60 km/h, dar și în regiunile sudice și sud-vestice, cu viteze, în general, de 45…50 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 06 – 16 decembrie, ora 12
Fenomene vizate: ninsori abundente, strat semnificativ de zăpadă, viscol

      În intervalul menționat, în județele Timiș și Caraș-Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova va ninge abundent, se vor cumula peste 60…70 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi semnificativ. În zona montană înaltă va fi viscol, iar rafalele vor depăși 70 km/h.

La nivel național, direcțiile regionale de drumuri și poduri sunt pregătite să intervină cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant, pentru a oferi condițiile optime unui trafic în siguranță, în funcție de condițiile meteo și conform normativelor în vigoare.

DRDP Iași atenționează însă șoferii să circule cu atenție pe drumurile naționale, cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru condiții de iarnă. Mai mult, pentru zonele supuse avertizării Cod portocaliu, recomandarea drumarilor este ca deplasările să fie efectuate doar în caz de strictă necesitate, cu luarea unor măsuri suplimentare de precauție.

Pentru informații privind starea drumurilor naționale din zona Moldovei, DRDP Iași stă la dispoziția participanților la trafic prin Dispeceratul său deschis în regim de permanență – tel. 0232/213168. Informații actualizate despre starea vremii și a carosabilului pot fi obținute și de la Dispeceratul CNAIR, la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360, precum și de pe paginile noastre web, www.drdpiasi.ro, respectiv www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situația Drumurilor Naționale.

PUBLICITATE