Medicii vor beneficia de creșterea salariilor din 2018. Vezi super-salariile din Sănătate

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat astăzi (8 martie) că după terminarea discuțiilor cu sindicatele va trimite proiectul Legii salarizării unitare la Parlament. Ea a mai spus că maririle de salarii pentru bugetari se vor face etapizat, pana în 2021, singura excepție fiind angajații din sănătate, care vor primi creșterile totale din 2018.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Conform stiripesurse.ro măririle în sănătate vor fi consistente apropiindu-se binișor de veniturile din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, un medic primar Gradație 0 va primi un salariu plecând de la 10.000 de lei și poate ajunge ușor la peste 12.000 cu sporuri și ore suplimentare. Acum încasează aprox. 5000 de lei iar un medic primar gradația 5, poate ajunge la un salariu cuprins între 16.000 și 18.000 de lei (acum încasează lunar aprox. 9.500 de lei). Pentru un asistent medical (cu studii superioare) gradație 0 salariul va ajunge la aprox. 3.400 de lei

Nu ar trebui să fie o surpriză pentru absolut nimeni această Lege unică a salarizării și principiile ei, mai bine spus, pentru că sunt foarte bine prezentate în programul de guvernare. Avem o anvelopă de 32 de miliarde pentru patru ani de creștere a salariilor bugetarilor, însemnând pe medie o creștere cu 56%, în patru ani, evident.

Noi am fost foarte atenți să nu ieșim din această anvelopă de 32 de miliarde, împreună cu Ministerul de Finanțe în urmă cu o săptămână, când am considerat noi că avem finalizată această lege.
Am făcut un calcul, ieșeam la 31 de miliarde, dar desigur, după discuțiile pe care le vom avea cu sindicatele, va trebui să facem un calcul înainte de a transmite Parlamentului, astfel încât să nu avem niciun leu în plus față de cât ne-am asumat.

Aș vrea să vă spun că legea schimbă foarte multe principii, nu mai este pe clase de salarizare, este pe funcții, grade și gradații. În primul an, din 2018, cresc salariile la sistemul sanitar. Ei sunt primii care vor beneficia de această creștere salarială în totalitate. La ceilalți urmează să se facă gradual, în următorii patru ani. Avem, de asemenea, un fond de premiere de 5% care este la dispoziția ordonatorului de credite, dar acești bani nu pot fi dați decât în acord cu sindicatele. Rămânem pe 30% sporuri la ordonatorii de credite. În aceste sporuri trebuie să intre, obligatoriu, acel voucher de vacanță care de asemenea este cuprins în programul de guvernare și două norme de masă însemnând două salarii minime pe economie și de asemenea, vreau să vă spun că este un capitol separat pentru indemnizațiile demnitarilor, primarilor și viceprimarilor, care se calculează începând cu salariul mediu pe economie.

Până în anul 2021, considerăm că se vor corecta toate inechitățile care sunt la ora actuală în sistemul de salarizare, urmând ca după 2021, legea fiind pusă la punct, în sensul că tot sistemul de salarizare este pus la punct pe baze corecte, va urca fiecare bugetar în parte cu rata inflației. Deci absolut toți bugetarii vor avea parte, după 2021, de o creștere egală. Așa cum v-am spus, până acum sindicatele au primit foarte bine această lege. Noi va trebui să o avem adoptată până la 1 iulie anul acesta. – a declarat Ministrul Muncii

PUBLICITATE