Medicii de alte specialităţi care îngrijesc pacienți COVID nu vor mai răspunde pentru malpraxis în perioada Stării de Alertă

În perioada Stării de Alertă, medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19, cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

Decizia a fost anunțată ieri seară de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

„Am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști, ATI-iși pot veni în ajutorul colegilor lor și lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală, care vor fi aprobate sau au fost deja aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere.

Deci stabilim – citez: medicii prevăzuți la alineatul 1, adică medicii despre care vorbeam nu sunt răspunzători pentru daunele și prejudiciile produse în exercitarea profesiunii, desfășurate în condițiile alineatului 1.

Deci, repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință.

Este un mesaj important pentru medici și un lucru pe care l-am discutat cu Colegiul Medicilor și în guvern este astăzi aprobat.

Au fost mai multe măsuri adoptate de către Ministerul Sănătății, dar cea mai mare parte a acestora se regăsește în Ordinul 555, care este de astăzi pus în transparență pe site-ul  Ministerului Sănătății.

Este un ordin în care oricare dintre dumneavoastră ați putut găsi lista spitalelor care au contribuit la efortul masiv de anul trecut și de anul acesta pentru îngrijirea pacienților COVID-19.

Acest ordin a fost adaptat și sunt extrem de multe lucruri importante care sunt reglementate, care au fost revizuite și sunt acum nou reglementate în acest ordin de ministru.” – a spus Voiculescu

 

PUBLICITATE