Manuscrisele inestimabile găsite de DIICOT în Neamț ar putea fi distruse. „Le-au ţinut ca pe murături”

Unele dintre cărțile de o valoare inestimabilă furate de lângă Londra și ascunse vreme de trei ani într-un sătuc din Neamț ar putea fi pierdute pentru totdeauna. – notează stirileprotv.ro

Specialiștii se tem că depozitarea lor în condiții improprii – ca niște murături, la beci – le-ar fi putut degrada. Tocmai de aceea, de când au fost recuperate, sunt păstrate în condiții excepționale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

La rândul lor, anchetatorii încearcă să închidă acest jaf ca în filme, săptămâna viitoare, când hoții români ar putea primi sentința.

Cele 237 de cărți și manuscrise, printre care și opere de Galileo Galilei, Dante, Newton sau Copernic, au fost îngropate vreme de trei ani în garajul acestei case din satul Budești din județul Neamț.

Aici, la marginea cătunului pierdut printre dealuri, au stat ascunse într-o groapă, împachetate în pungi, opere a căror valoare a fost estimată la peste 2,5 milioane de lire sterline. Găsirea lor, săptămâna trecută (vezi articolul AICI), nu înseamnă și salvarea automată, cred specialiștii Muzeului Național al Literaturii Române.

Leonard Fulău, șeful Laboratorului de Restaurare MNLR: „Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sunt condiții pe care trebuie să le respecți, condiții de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniță, de transport în condiții improprii, nu știm stadiul în care se află.”

Eugenia Oprescu, șefa Secției Patrimoniu MNLR: „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde.”

Pe lângă temperatură și umezeală, spațiile de depozitare sunt la fel de importante în conservarea operelor vechi.

Sutele de manuscrise descoperite în Neamț sunt deja în custodia autorităților judiciare române, care au nevoie acum de un specialist care să spună, fără echivoc, dacă s-au degradat în perioada de păstrare în condiții improprii, dar și să stabilească împreună cu magistrații englezi dacă o eventuală restaurare va fi făcută sau nu în România.

Oriunde se va face însă, procesul va fi unul îndelungat.

Leonard Fulău, șeful Laboratorului de Restaurare MNLR: „Ele intră de urgență în restaurare, se fac investigațiile fizico-chimice, biologice, se stabiliește diagnosticul. Urmează la tratament. Poate să dureze un an, doi.”

Între timp însă, la Budești, în Neamț, tot satul vorbește doar despre asta.

Bărbat: „Cât au fost acasă, au fost oameni cuminți, dar după ce au plecat în lume, nu se știe ce au mai făcut. S-au luat cu care mai sunt, cu alții șmecheri și iată, te prostește dacă ești cuminte.”

Toți cei 13 suspecți, printre care și proprietarul casei din Budești, au fost arestați de mai bine de un an și sunt după gratii în Marea Britanie.

Bărbat: „Au făcut comuna de rușine. La noi nu a fost așa ceva. Cine știe cu cine au intrat ei complice.”

Unchiul suspecților: „Ne-au făcut și pe noi de râs. Sunt un om care a muncit 54 de ani. Îmi vine să plâng că ne-au făcut de râs.”

Potrivit anchetatorilor britanici, suspecții care și-au recunoscut deja faptele își vor primi sentința săptămâna viitoare.

PUBLICITATE