Mănăstirea Petru Vodă şi-a serbat hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan

Miercuri, 8 noiembrie 2017, în ziua când Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, denumiţi în popor şi „Voievozi”, Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ şi-a serbat hramul, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Credincioși din mai multe regiuni ale țării, mulți dintre ei foști ucenici ai Părintelui Justin Pârvu, ctitorul așezării monahale, au întregit bucuria sărbătorii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Şi în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşi din întreaga ţară, veniți să-i cinstească pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și să se închine și să se roage la mormântul Părintelui Justin Pârvu, ctitorul așezării monahale, trecut la Domnul în data de 16 iunie 2013. Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor numeros format din părinți stareți ai mănăstirilor din județ, părinți profesori, preoți de mir din împrejurimi.

La finalul Sfintei Liturghii, protos. Hariton Negrea, actualul stareț al Mănăstirii Petru Vodă, a ținut un scurt cuvânt de mulțumire, amintind că așezarea monahală pe care o păstorește îl are ca ocrotitor, alături de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, și pe Sfântul Arhanghel Rafael. După acest moment, ca semn de prețuire din partea obștii, părintele stareț a dăruit Înaltpreasfințitului Teofan o icoană.

După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu tot soborul co-slujitor, s-a îndreptat spre mormântul Părintelui Justin Pârvu, situat în centrul incintei mănăstirii, unde a oficiat o slujbă de pomenire. Toți credincioșii prezenți au cântat „Veșnica pomenire”, dar și troparul Învierii „Hristos a Înviat”, în amintirea celui care le-a fost duhovnic și povățuitor.

Părinţii din Mănăstirea Petru Vodă şi maicile şi surorile de la Mănăstirea Paltin s-au îngrijit și de buna desfăşurare a agapei pentru toţi închinătorii prezenţi la hramul mănăstirii nemțene.

Tot ieri, în drumul de întoarcere de la hramul Mănăstirii Petru Vodă,  IPS Părinte Teofan a poposit şi la cealaltă ctitorie a părintelui Justin Pârvu, Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, unde a ținut un cuvânt de folos obştii de maici păstorite de schimonahia Justina Bujor. Ierarhul a vizitat cu această ocazie și azilul mănăstirii, unde a citit mai multe rugăciuni persoanelor bolnave. Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Paltin adăposteşte peste 150 de maici, un orfelinat pentru copii şi un azil pentru bătrâne.

Mai multe fotografii – AICI

Articol preluat de la:  doxologia.ro

sursa: mmb.ro
foto: Tudorel Rusu
PUBLICITATE