MAIA OUTDOOR: Ce este zona de confort?

Ce este zona de confort ? este acea limită pană la care fiecare dintre noi se simte sigur pe sine.

Știm că suntem în zona noastră de confort atunci când controlăm totul în jurul nostru şi nimic nu ne poate schimba planurile. Din păcate pe munte se întamplă foarte des ca lucrurile să stea altfel decât le planificăm noi, iar pregătirea noastră fizică şi psihică este esenţială în aceste situaţii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Astfel, a exersa ieşirea din zona de confort împreună cu pregătirea prealabilă te poate scoate dintr-o încurcătură atunci când vei avea nevoie. Sunt doar câteva lucruri de care trebuie să ţii cont dacă vrei să exersezi senzaţia de a fi în afara zonei de confort.

Fii atent la felul în care te îmbraci

Primul lucru la care trebuie să fii atent, dacă vrei să te aventurezi în afara limitelor impuse, este echipamentul utilizat în ieşirile la munte, dar şi modul cum îl utilizezi.

Cea mai mare parte a sistemelor pentru îmbrăcăminte outdoor, purtate chiar şi de alpiniști, se bazează pe principiul layering-ului (sistemul de stratificare asemănător foilor de ceapă). Principiile sistemului de stratificare, probabil, nu se vor schimba deoarece acesta se bazează în mod fundamental pe legi științifice.

Cu toate acestea, elementele de îmbrăcăminte, care constituie un sistem de stratificare s-au schimbat în mod dramatic a lungul anilor, în ceea ce privește funcția lor tehnică, de confort termic și a caracteristicilor. Sistemul de stratificare este format din mai multe straturi diferite de îmbrăcăminte, fiecare strat îndeplinind un rol diferit.

Stratul de corp (base layer) – este purtat apropiat de piele şi este realizat din 100% materiale sintetice sau blend-uri de lână merinos. De obicei, include o anumită formă de întindere și vine în diferite grosimi. Articole de îmbrăcăminte cu o grosime mai mica se potrivesc activităților mai energice, sau în condiții de mai calde. În acelaşi timp, stratul de bază cu grosime mai mare posedă calități mai bune termice și este conceput pentru a fi utilizat în condiții foarte reci.

Fibrele care alcătuiesc țesătura unui strat de bază sunt în special gândite să transporte rapid umezeala de pe suprafaţa pielii la exterior, menţinând astfel pielea permanent uscată indiferent de activitatea practicată. Alegerea unui strat de bază performant te poate încuraja să experimetezi trasee mai dificile sau condiţii meteo neprielnice, fara să te gândeşti că rişti o răceală zdravănă.

Stratul termic (mid layer) – este alcătuit din acele articolele purtate pentru a asigura izolarea termică suplimentară prin captarea aerului cald din jurul corpului. Stratul termic este conceput pentru a permite umidității să treacă rapid și eficient de la stratul de bază a stratului exterior. Materiale au o țesătură deschisă, cel mai bun exemplu în acest sens este fleece-ul.

O jachetă din flece la îndemână mereu îţi va asigura confortul termic suplimentar pe orice tip de vreme, iar o noapte petrecută la refugiu va fi mai uşor de suportat dacă o ai cu tine alături de sacul de dormit.

Stratul exterior (outer layer) – are scopul principal de a proteja celelalte straturi de vânt, ploaie și zăpadă, permițându-le astfel să funcționeze eficient şi să elimine umezeala. Articole de îmbrăcăminte care formează stratul exterior se pot încadra în mod obișnuit într-una din cele trei categorii: 1. respirabil şi rezistent la vânt (Windproof softshell) 2. respirabil și rezistent la apă (hardshell windproof and watter rezistent) 3. impermeabil cu funţie termică (waterproof and insulated).

Alegerea hainelor cu membrană, Gore-Tex sau similare, pentru stratul exterior vă poate mări atât performanţa cât şi confortul în activităţile outdoor, mai ales în condiţii extreme. Atunci când organismul generează căldură în interiorul straturilor, aceasta forțează evaporarea umezelii, stratul exterior fiind responsabil atât cu procesul de evaporare cât şi cu protecţia organismului de intemperii.

Planificarea amănunţită a traseului

Studiul traseului şi pregătirea temeinică sunt secretul pentru a te simţi în siguranţă chiar şi atunci când condiţiile traseului sunt diferite faţă de ce te aşteptai.

Studiul amanunţit al hărţii traselui şi chiar pregătirea unei variante de retragere în caz de vreme rea pot fi un atu care să nu te facă să abandonezi.

Nu lăsa acasă busola sau harta pentru că este posibil să ai nevoie de ele atunci cand va trebui să te orientezi în caz de ceaţă. Nu subestima nici vremea deosebit de rea, astfel dacă prognoza anunţă cod galben sau roşu pentru zona în care vrei să parcurgi traseul, ar fi bine să nu forţezi nota şi să intri intr-o incurcătură.

Cel mai bine, pentru a-ţi testa limitele, este să alegi un traseu deja parcurs cu altă ocazie sau să fii în preajma unei persoane mai experimentate care te poate susţine atunci când tu ți-ai atins limita de confort.

Poţi chiar să încerci o noapte la cort în miezul iernii, asta dacă aduni din timp toate informaţiile şi echipamentul necesar. Dacă eşti bine pregătit atunci nici condiţiile meteo schimbătoare nici caracteristicile traseului nu te vor face să renunţi, iar totul va fi doar o altă experienţă de viaţă dincolo de limita ta de confort.

Pregătirea fizică şi tehnică a traseelor alpine

 Dacă vrei să ieşi în afara tiparelor zilnice, pregătirea fizică este poate singurul lucru pe care nu îl vei dobândi imediat. Momentul în care vei trece dincolo de limita cunoscută, corpul tău îţi va spune ca trebuie să te opreşti şi că este momentul să te intorci acasă. Nu de puţine ori aflăm că suntem prea puţin pregătiţi fizic pentru a face faţă unui traseu mai solicitant şi de aceea este important să avem o condiţie fizică bună înca din momentul în care plecăm de acasă.

Alimentaţia corespunzătoare înaintea efortului fizic dar şi suplimentarea cu energie a organismului în momentele critice va face diferenţa. Aşa că nu uita un ceai îndulcit în termos, batoane energizante sau ceva suficient de hrănitor pentru momentele în care este posibil să fii depaşit fizic.

Pe lângă acest aspect foarte important este esenţial să fii pregătit din punct de vedere tehnic pentru traseul ales. Astfel parcurgerea unui traseu hivernal fară colţari poate fi doar un risc extrem de mare şi nu o situaţie în care să-ţi testezi limitele. Echipamentul minim necesar pentru siguranţă nu trebuie să lipsească (ham, coardă, cască, colţari şi piolet etc.), la fel şi îndrumarea unui specialist dacă este nevoie.

Testarea limitelor trebuie să fie o preocupare atât dacă vrei să experimentezi ieşirea din zona de confort dar şi ca o pregătire pentru momentele dificile neprevăzute din ieşirile tale. Intră online şi verifică echipamentul care îţi lipseşte, documentează-te asupra traseelor şi nu uita să fii bine pregătit fizic.

PUBLICITATE