Mai puține abuzuri asupra copiilor, dar mai grave, în Neamț

Deși s-a înregistrat o reducere generală a cazurilor de abuz asupra copiilor în Neamț, abuzul se.xual continuă să crească, arată ultimele date de la DGASPC.

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor a fost în scădere în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ ANUNȚUL DE MAI JOS

Potrivit statisticilor, în perioada ianuarie-martie 2024, Serviciul de asistență și intervenție în situații de abuz din cadrul DGASPC Neamț a instrumentat în total 172 de cazuri de abuz asupra copiilor, majoritatea fiind înregistrate în mediul rural. S-au înregistrat 57 de cazuri de neglijare, 14 abuzuri fizice și 19 cazuri de abuz sexual.

Diferența de cazuri este reprezentată de abuzuri emoționale, repatrieri, copii dispăruți, comportament delincvent, etc. Ca urmare a acestor abuzuri, au fost preluați în regim de urgență 31 de copii, care au fost instituționalizați în centre rezidențiale sau la asistenți maternali.

În același interval de referință din 2023, au fost instrumentate 193 de cazuri, prevalența fiind de asemenea în mediul rural. S-au înregistrat 87 de cazuri de neglijare, 13 abuzuri fizice și 14 abuzuri sexuale, fiind instituite 37 de măsuri de protecție.

Chiar dacă datele arată o ușoară scădere a numărului de cazuri de abuz asupra minorilor, aceste situații rămân nepermis de multe. Din păcate, vorbim de o creștere a cazurilor de abuz sexual, o formă gravă de abuz ce are urmări dramatice, mai ales că, de multe ori, copiii sunt victime ale unor apropiați sau chiar ai propriilor părinți. DGASPC este alături de acești copii și le asigurăm  servicii specializate de găzduire, consiliere, terapie, asistență psihologică și juridică, toate accesibile și adaptate nevoilor lor. Ne străduim să le conferim siguranța de care au nevoie, să le redăm încrederea în oameni, dar este foarte dificil. Ar fi de dorit ca întreaga societate civilă să conștientizeze gravitatea acestor abuzuri și, mai ales, consecințele pe care le au astfel de fapte asupra copilului“, a spus Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

În acest moment, în județ sunt peste 1.100 de copii cu măsură de protecție, dintre care aproximativ 500 sunt în plasament la asistenți maternali, aproape 300 sunt în centrele rezidențiale, tot cam atât sunt în plasamente familiale și peste 50 au măsură de protecție la organisme private autorizate.

PUBLICITATE